Què va sobreviure a la desaparició de la “Tortada” de Goerlich?

5
3526

En l’apunt anterior havia parlat del disseny que tingué la plaça de l’Ajuntament de València entre els anys 1933 i 1961, aquella famosa “tortada” dissenyada per qui va ser durant molts anys arquitecte municipal de la ciutat, Javier Goerlich:

 

Aquell disseny va ser eliminat completament en la reforma que es va realitzar a principis de la dècada de 1960. Però, què va ser de la font i de les columnes que decoraven el seu Mercat de Flors subterrani, i de tots els abundants elements decoratius que l’adornaven en superfície?

Res es va saber d’ells durant molt de temps després de d’aquella reforma que els va eliminar. Però amb el pas del anys alguns d’aquells elements han anat apareixent de manera “misteriosa” en diferents i diversos indrets de la ciutat.

Fins ara, i que jo tinga coneixement, no ha aparegut cap d’ells en els Jardins de Vivers, tradicional receptor d’elements arquitectònics que es varen desmuntar de diferents immobles històrics que desaparegueren de la ciutat.
No obstant això, per exemple la font que ocupava el centre de l’òcul del Mercat de les Flors la podem trobar a hores d’ara situada en un xicotet jardinet situat al Pla de Saïdia:

Ací podem veure la font en la seua posició original, i on es troba a hores d’ara:


També un fragment d’una de les columnes de la columnata que envoltava aquesta font va ser descoberta en un altre jardinet que es troba a l’Avinguda del Cid, en el límit de València amb Mislata. Ací teniu l’enllaç a l’apunt que vaig publicar fa un temps sobre aquesta troballa: https://actualitatvalenciana.com/passejantvalencia/la-misteriosa-columna-solitaria-de-lavinguda-del-cid-de-valencia/

I ací podeu veure-la:


I si passegem per l’Avinguda del Regne de València, podrem trobar-nos amb la sorpresa de localitzar altres cinc columnes senceres més de l’esmentada columnata. Aquestes columnes formen part d’un monument fet als Maulets instal·lat l’any 1994.

Ací podeu veure-les:

 

Aquella famosa “tortada” de Goerlich se la va “menjar” aquell ajuntament l’any 1961, però algunes de les seues “molles” hi van poder sobreviure i ara les podem trobar disperses arreu de la ciutat.
Qui sap, potser encara puguem trobar-ne algunes més…

 

Subscriu

5 COMENTARIS

 1. La burgesia franquista, pobletana/provinciana, del Cap i Casal, tant que va blasmar la crema d’esglésies (pel seu valor espiritual, que no l’artístic) i que poc va valorar i conservar la seua Història i el seu patrimoni.
  Desfer la plaça dissenyada per Goerlich és com haver cremat la Basílica o la Seu de qualsevol ciutat.

  • El propi arquebisbat de València va promoure l’enderrocament de molts temples històrics desprès de la GC, només pensant en les plusvàlues que això li anava a reportar.

  • Hola Àlvaro. Moltes gràcies per la informació. Ja hem posat la troballa en coneixement del servei d’arqueologia de l’ajuntament, i també d’altres persones rel.levants. Espere que en breu els restos es puguen dur a alguna magatzem municipal, per a que estiguen adequadament preservats, i que puguen formar part, encara que siga de manera simbòlica, de la nova plaça de l’Ajuntament una volta es faça la prevista rehabil.litació.

 2. Great blog right here! Additionally your web site so much up very fast!
  What web host are you the usage of? Can I am getting your affiliate
  hyperlink to your host? I desire my website loaded up as quickly as yours lol

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here