Retrobada la Porta de la Culebra, de l’antiga muralla islàmica de València?

0
2749

En l’apunt anterior havia parlat d’on havia estat l’antiga moreria de València, després de l’entrada a la ciutat de les tropes cristianes de Jaume I l’any 1238.

A partir d’aquell moment els cristians (i també els jueus) van passar a ocupar completament l’interior del recinte emmurallat de la ciutat, sent obligats els musulmans que van decidir romandre-hi a instal·lar-se extramurs, en virtut dels acords assolits entre Jaume I i el governador musulmà de València.

Prop d’aquella moreria hi havia u dels set portals de la muralla islàmica que envoltava completament la ciutat, l’anomenada porta de Bab Al-Hanax (que traduït vol dir Porta de la Culebra). Aquesta porta, per la seua proximitat a l’esmentada moreria, va passar a ser coneguda com “Porta de la Moreria”. La seua ubicació exacta no s’havia arribat mai a conèixer, encara que es considerava que deuria de localitzar-se en algun indret ubicat entre els actuals carrers Salines i de Cavallers, a tocar de la plaça del Tossal.

I ara anem a fer un salt en el temps per a situar-nos en l’any 1925. Jose Rodrigo de Pertegás va ser un metge i historiador valencià que aquell any va fer un treball titulat “La moreria de València“, en què assegurava que la porta de Bab al-Hanax es trobava a l’interior d’un habitatge situat en el número cinc del carrer Salines, un xicotet carrer que dona al de Cavallers.

Textualment, Pertegás va dir en el seu treball el següent: “A l’interior de la casa número 5 del carrer de Salines, que ocupa el fons de l’angle d’aquest carrer, que abans s’ha esmentat, es troben els detalls següents: al pati de entrada, que està al fons i en direcció divergent de la línia de la façana de la casa, la robusta muralla antiga de la ciutat que s’interna a l’habitació immediata en la qual, a 3,76 metres de la porta d’entrada, es troba un arc o portal de 2,83 metres de llum i 3,19 d’alçada, a comptar des del sol de la casa. Aquest antic arc desconegut, que gràcies a estar ocult a l’interior d’una casa particular es troba en condicions bastant favorables per a un detingut estudi és, sense dubte, la porta àrab Bab Al-Hanax que, segons el llibre del Repartiment, limitava per aquesta part les donacions fetes a la ciutat als homes de Terol i que en temps cristians es diu de la Moreria per conduir i estar immediata a aquest llavors nou barri extramurs“.

Adjunte a continuació un plànol del recinte islàmic de la ciutat, on hi assenyale amb un cercle groc la suposada posició de l’esmentada porta en la muralla musulmana:

 

Però fa uns anys l’enderroc d’un habitatge en un solar situat al carrer Salines podria haver tret a la llum aquesta porta revelada per Pertegás. La descripció que feia l’historiador, què heu pogut llegir ades, se semblava molt a la descripció que es podria fer de l’arc que va quedar a la vista desprès de fer-se aquest enderroc.

Les obres que s’hi dugueren, molt a prop del llenç de la muralla àrab existent en aquest carrer i de la torre defensiva que dóna al carrer de Cavallers, han permès estudiar amb detall l’entorn i identificar, en la visió vertical de l’edifici a mig derruir, els diferents elements del què podria ser l’antiga porta de la moreria.

Per a què pugau localitzar on s’ubica aquest solar, hi adjunte a continuació una vista aèria de Google maps, on hi he assenyalat amb un quadrat groc l’indret esmentat, i amb una fletxa groga la plaça del Tossal, per facilitar la seua ubicació:

 

César Guardeño, president del Cercle per la Defensa i Difusió del Patrimoni Cultural, va coincidir amb Pertegás que l’arc trobat no podia ser l’original de la muralla, ja que el seu aspecte és més modern i va ser segurament reformat per a ús domèstic, però el que sí es pot suposar es que va ser construït sobre un va o obertura anterior, el qual sí podria correspondre a l’esmentat portal de Bab Al-Hanax, donades les dimensions molt més àmplies que presenta respecte a altres obertures que es poden trobar en altres trams semblants de la muralla.

En aquest cas, gràcies a la insistència d’aquesta associació en denunciar davant el Síndic de Greuges la lamentable situació d’abandonament i deteriorament dels elements de la muralla islàmica ades esmentats, el propi Sindic va fer un escrit en gener de 2015 a l’Ajuntament de València i a la Conselleria de Cultura on recomanava l’enderroc de l’edifici en estat de ruïna, què finalment va permetre traure a la llum aquesta obertura amagada molts segles a l’interior de l’habitatge.

Adjunte a continuació un parell de fotografies (propietat del Cercle per la Defensa i Difusió del Patrimoni Cultural), on es poden veure assenyalades amb una fletxa i un cercle l’arc que podria correspondre a la ubicació del portal de la moreria medieval de València:

Subscriu

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here