EL SENYAL QUE INDICAVA EL REFUGI ANTIAERI DEL PALAU DE LA GENERALITAT.

0
6138

Fa un temps vaig publicar a la pàgina l’existència, principalment en el centre històric de València, d’uns suposats senyals de trànsit que, en realitat, en el seu origen no ho eren.

Es tracta d’unes plaques redones de color blau incrustades a les parets amb un aspecte de “fletxa”, que les diferencien dels senyals de trànsit normals.

La realitat és que el seu veritable significat original era el de senyalitzar durant la Guerra Civil la direcció que havien de seguir els ciutadans per trobar el refugi antiaeri més pròxim, quan a la ciutat sonaven les sirenes avisant de la proximitat de l’aviació franquista, molt a sovint avions italians que, des de l’illa de Mallorca, venien a bombardejar la ciutat.

Una volta la guerra va acabar, moltes d’aquests senyals van ser “reconvertits” en senyals de trànsit, aprofitant la seua abundant presència arreu del centre històric de la ciutat.

En Ciutat Vella podem encara trobar bastants d’aquests senyals, però per a aquells que els agrada recórrer el Cap i Casal amb “ulls curiosos” (imagine que tots els que seguiu aquesta pàgina), podeu trobar un concretament a la plaça de la Mare de Déu, col·locat a pocs metres de l’antic refugi antiaeri que es trobava situat als jardinets que hi ha al costat del Palau de la Generalitat, tal com vaig explicar també en un anterior apunt.

Per a què pogueu localitzar-lo amb facilitat, vos adjunte a continuació unes fotografies. En un parell d’elles podeu veure l’esmentat senyal assenyalat amb un quadrat groc, i en una altra mostre com era aquell refugi construït durant la Guerra Civil, en una fotografia pressa ja en estat d’abandonament de principis de la dècada de 1940, una volta ja acabat el conflicte i ja sense us:

 

Com a curiositat, hi adjunte també una fotografia del seu enderrocament l’any 1945, una volta acabada la 2ª Guerra mundial, moment en el qual el règim de Franco va considerar que ja no era necessària la seua existència, en no hi haver ja cap perill d’invasió d’Espanya per par de les tropes aliades:

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here