EL SOLITARI RECORD DE L’ANTIGA FACULTAT DE MEDICINA DE VALÈNCIA.

0
631

Si passegem pel carrer Guillem de Castro, a l’altura de l’actual jardí de l’Hospital, hi trobarem un accés d’entrada a aquest jardí a través d’un solitari pòrtic de tres portes que podem suposar que va pertànyer a algun antic edifici que es trobava allà.

El nom del jardí potser ens indueix a pensar que aquesta seria alguna de les portes d’accés a l’antic hospital medieval de València què, com he explicat en alguns apunts anteriors publicats, va esdevenir el primer manicomi en ser obert del món, al segle XV. No obstant això, he de dir aquesta porta no corresponia a aquell Hospital.

L’antiga Facultat de Medicina de València va estar situada durant molts anys en xicotets edificis adossats a aquest Hospital, fins que aquesta situació es va considerar ja insostenible pel nombre creixent d’alumnes que hi cursaven els seus estudis. Per aquesta raó, es va decidir construir un edifici gran i únic per a albergar-la.

Aquest edifici es va projectar l’any 1875 per a ser construït a la part del solar annex a l’hospital que donava al carrer de Guillem de Castro, i el seu disseny va ser realitzat per l’arquitecte valencià Sebastià Monleón, autor també del disseny de la Plaça de bous i de la façana del Teatre Principal de València. El característic estil neoclassicista i academicista d’aquest arquitecte és el que va imprimir a aquest edifici, amb el resultat d’una interessant façana neoclàssica que lluïa i destacava en la ronda interior de València.
Com a curiositat cal dir que en aquesta facultat va exercir la seua docència Santiago Ramon i Cajal, premi Nobel de Medicina.

L’any 1949 la facultat de Medicina, ja necessitada de molt més espai per a les seues instal.lacions, es va traslladar al seu actual emplaçament a l’avinguda Blasco Ibañez, quedant l’edifici de Guillem de Castro sense ús.
Malauradament, la mateixa operació urbanística especulativa que acabà amb una part de l’antic Hospital General de València, en els anys 1960, va acabar també amb aquest singular edifici. L’únic i ara solitari record que ens queda d’ell és, precisament, la portada d’accés als jardins de l’Hospital que ens trobem a Guillem de Castro, que he esmentat adés.
Adjunte a continuació sengles fotografies presses des del mateix punt, però amb 86 anys de diferència. En la fotografia antiga es pot veure la façana neoclassicista de l’edifici amb la seua portada, i en la fotografia actual el solitari testimoni d’aquesta portada.

i ara vos mostraré, també en sengles fotografies, la comparativa de la porta d’accés, amb els seus tres arcs de mig punt i els seus tres frisos a la part superior, abans de l’enderroc i actualment.

Subscriu