La troballa d’un grafiti eròtic sobre els àngels músics renaixentistes de la Catedral de València.

En diferents apunts anteriors havia parlat dels meravellosos frescos dels àngels músics de la Capella major de la Catedral de València. Sense dubte, uns dels millors existents fora de Itàlia, segons els experts, la realització dels quals va significar l’arribada del Renaixement a l’antic Regne de València i, per extensió, als regnes peninsulars.

Les pintures de Francesco Pagano i de Paolo di San Leocadio van lluir en la Catedral durant quasi dos-cents anys, fins que ja en plena època del barroc l’arquebisbe Luis Alonso Cameros va ordenar cobrir-les amb una nova volta barroca al gust precisament l’època, i el que va ser pitjor, va ordenar també que les pintures dels artistes italians foren picades fins a fer-les desaparèixer.

Les pintures van quedar amagades durant més de tres segles pel revestiment barroc de Joan Pérez Castiel fins a l’any 2004, en què amb motiu d’unes reformes que s’estaven fent en aquest lloc de la Catedral, es va decidir inspeccionar-les per comprovar quin era el seu estat.

La grata sorpresa va ser comprovar, finalment, que es trobaven en bon estat. Hi havia en elles una xicoteta zona molt picada, amb seguretat com a conseqüència de l’ordre de l’arquebisbe de destruir-les, però ara es pensa que, en veure l’ingent treball que anava a suposar la seua completa destrucció (són 250 metres quadrats de frescos a la volta), finalment es va optar per cobrir-les sense fer-les desaparèixer. Una decisió de la que hem d’estar eternament agraïts…

Però els obrers que entre 1674 i 1682 van construir la volta de Pérez Castiel, pel que sembla van voler divertir-se fent algunes “gamberrades” sobre aquells àngels que els miraven fixament mentre feien la seua feina. Alguns dels àngels han aparegut amb trossos d’algep que els tapaven els ulls o la boca.

Però la troballa més sorprenent i curiosa amb què es van trobar els restauradors dels frescos ser un grafitti fàl·lic. Uns òrgans sexuals masculins ratllats sobre una de les ales dels dotze àngels músics!

Carmen Pérez, catedràtica de Restauració de la Universitat Politècnica de València, i llavors directora de la restauració dels frescos de la Catedral, no dubta que els responsables d’aquest grafitti van ser els obrers que van participar en el procés de muntatge de la volta barroca en el segle XVII, probablement durant algun moment d’esplai mentre la construïen o quan complien l’ordre de l’arquebisbe de picar les pintures.

Hi adjunte a continuació sengles fotografies en què es pot observar nítidament aquest sorprenent grafitti. En la primera d’elles assenyale la posició on es troba a l’ala de l’àngel, així com l’estat en què va quedar després de la restauració, ja sense rastre del mateix.

Compartir aquesta publicació

Visites des de l'1 de febrer de 2022

Publicacions relacionades

El campanar del Micalet. I perquè del Micalet?

La curiosa procedència del nom del Micalet...

El fotògraf Jean Laurent i el curiós calze gravat en un carreu de la porta romànica de la Catedral de València.

Un curiós calze gravat a la porta romànica de la Catedral de València, retratat en una antiga fotografia...

El pont del carrer de la Barxilla, inspirat en un projecte de Miquel Àngel.

La sorprenent inspiració del disseny pont del carrer de la Barxilla...

El desaparegut fanal 529 de la Catedral de València.

El record d'un antic fanal d'enllumenat per gas, en una cantonada de la Catedral de València...

Podem imaginar-nos una Catedral de València sense la seua porta del Apòstols?

Va estar a punt de succeïr en el segle XVIII. Podriem haver tingut una Catedral de València sense la porta dels Apòstols...

Una làpida davall de l’arc d’entrada de la porta dels Ferros de la Catedral de València.

La construcció de la portada barroca de la Catedral de València, va ser possible gràcies a la donació d'una rica vídua de València...