La sorprenent història escrita en una antiga paret d’un confessionari del Convent del Carme.

Si passegem per la plaça del Carme, un dels llocs més emblemàtics de Ciutat Vella, hi trobarem el magnífic Convent del Carme, una de les joies històriques i arquitectòniques del Cap i Casal.

Aquesta magnífica construcció té els seus orígens allà per l’any 1281, quan els carmelites calçats es van establir a València en morir Jaume I, concretament en el llavors raval extramurs d’origen musulmà de Roters. El Rei havia donat aquells terrenys al noble aragonès Iñigo Blasco, sobre els quals finalment es va establir el convent.

L’edifici es va anar articulant a mesura que va anant creixent en grandària sobre els seus dos claustres. Primer sobre un gòtic, construït entre els segles XIV i XV, i posteriorment sobre un renaixentista, dels segles XVI i XVII.

Si passegem pel seu claustre gòtic, potser ens sorprenga veure, en un dels seus costats, quatre grans buits a la paret. És precisament la paret que dóna a l’església, la qual cosa ens proporciona una pista sobre la seua primigènia funció. Es tracta de quatre antics confessionaris que tenia aquesta església, i que arran d’unes obres que es van fer al convent l’any 1670 van ser encegats.

Ací assenyale a continuació la seua situació de dos d’ells:

 

El sorprenent és que si fiquem el cap a l’interior d’un d’ells, veurem escrita sobre la paret tota una llegenda escrita a mà, que inicialment ens podria parèixer una gamberrada feta recentment per algun desaprensiu, però que si ens hi fixem bé veurem que es tracta, en realitat, d’un text d’època que ens explica precisament la reforma que es va fer amb aquestes obres.

Si tenim llum i una miqueta de paciència per llegir l’escrit, veurem que diu el següent: “A 4 de julio de 1670 se cerró este confesionario que avia mas de trescientos años que estaba echo, en el cual año 1670 se renovó este claustro, por precio de mil y cincuenta libras 1.050 L siendo Prior el MRPM fray Sebastián Blasco ex-provincial hizo la obra….

Ací podeu veure-lo:

 

Sense cap dubte, estem davant d’un sorprenent i original graffiti de més de 3 segles d’antiguitat, que ens explica el que va passar amb aquells primitius confessionaris!

 

Compartir aquesta publicació

Visites des de l'1 de febrer de 2022

Publicacions rel·lacionades

Una retolació de carrer feta manualment pels seus propis veïns

Una curiositat més de la retolació de carrers a València...

La plaça de bous de València, inspirada en un amfiteatre romà.

Quina relació pot tindre la plaça de bous de València amb un amfiteatre romà ubicat en una ciutat francesa?...

Els serens de València, els més antics del món.

El cos de serens de València fou el primer en crear-se arreu del món...

La “font islàmica” de la plaça de Nàpols i Sicília.

Un testimoni del passat islàmic de la ciutat...

Els altres dracs del Patriarca.

El drac del Patriarca és un element ben conegut a la seua església. Però no és l'únic drac que podem trobar en aquest històric Seminari...

Un vell testimoni de l’antic municipi independent de Benimaclet.

Una retolaciö esdevinguda testimoni viu d'un passat històric com a municipi independent...