EL TEMPS EN QUÈ LES TORRES DE SERRANS I EL PATRIARCA ESDEVINGUEREN MUSEU DEL PRADO.

0
470

Continue amb el tercer de la sèrie d’apunts dedicats a relatar fets curiosos i en bona part desconeguts relacionats amb la capitalitat de la República espanyola que fa ara 80 anys va recaure a València.

En novembre de 1936 Madrid era una ciutat assetjada i sotmesa a constants bombardejos per l’exèrcit de Franco. El patrimoni cultural de la capital es trobava en risc de ser destruït per les bombes, de manera que el dia 5 de novembre d’aquell any la direcció del Museu del Prado va rebre una ordre ministerial de la Direcció General de Belles Arts per a què procedira al trasllat de les seues obres mestres a València, ciutat en la que anava a instal.lar-se el Govern espanyol.
A partir d’aquell 5 de novembre es van realitzar vint expedicions per carretera de Madrid a València amb les millors obres del Museu del Prado (i d’altres museus), durant les quals es van traslladar tapissos, 391 pintures i 181 dibuixos.


La Junta Central, amb la col·laboració de la delegada de València, va disposar de dos dipòsits a la nostra ciutat que haurien de ser especialment condicionats per a la conservació i refugi d’aquestes valuoses obres.


Quins van ser aquests refugis?: les Torres de Serrans i el Col·legi del Patriarca.

Des de novembre de 1936 fins a abril de 1938, ambdós edificis van ser l’alberg i refugi temporal de les obres d’art evacuades del Museu del Prado.


Adjunte a l’apunt una fotografia on s’observa una reparació dels tapissos del Prado realitzada en els dipòsits del Col·legi del Patriarca.

També hi adjunte a continuació un dibuix on es pot apreciar el reforçament especial del que van ser objecte les Torres de Serrans per a poder albergar aquestes obres.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here