Les drassanes del port de València, un tresor modernista desconegut.

2
5791

Si passegem pel port de València, allà trobarem un tresor arquitectònic a sovint molt desconegut per als habitants de la ciutat: les drassanes.

La millora de les comunicacions amb la ciutat, materialitzada en l’obertura de l’avinguda del Port a principis del XIX, així com la necessitat d’adequar les instal·lacions portuàries als requeriments de cada època, ha sigut per a València una constant al llarg de la seua història.

La importància del seu port havia anat en augment des de mitjans del s.XIX, a causa de la puixança econòmica que va suposar l’exportació de la taronja principalment a Anglaterra i l’auge del comerç del raïm i els vins de Requena.

La construcció dels tinglados s’emmarca dins del Pla General d’Eixample i Millora del Port de València, que es va redactar l’any 1910 per ordre del Ministeri de Foment. Aquest pla pretenia la promoció del port com a instrument al servei de l’economia exportadora de la ciutat.

Les obres van estar a càrrec dels enginyers José Mª Fuster i Fausto Elío. Els tinglados, d’estructura metàl·lica, destaquen per la seua decoració modernista, amb relleus al·lusius al comerç i la navegació, i mosaics ceràmics policromats de fruites, tot molt al gust de l’Exposició Regional de l’any 1909. En l’actualitat, desafectats de l’ús original i a la espera d’una destinació definitiva, s’adapten bé com grans contenidors de tot tipus d’activitats cíviques, culturals i recreatives.

Vos deixe l’enllaç a un interessant documental de poc més de 8 minuts de durada, realitzat per l’Autoritat Portuària de València, que ens explica la història d’aquestes instal·lacions, així com la seua història i la importància que han tingut en el desenvolupament econòmic de la ciutat:

Gaudiu-lo!

Subscriu

2 COMENTARIS

    • Maria, gràcies per l’aclariment. He volgut castellanitzar el mot per a què fora una mica més comprensible respecte al monument.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here