Tres genis de l’arquitectura gòtica a València, reunits a la seua Catedral.

Durant el segle XV, l’anomentat Segle d’Or valencià, la ciutat de València esdevingué un referent cultural i artístic de primer ordre en l’àmbit, no solament peninsular, sinó europeu. I en l’arquitectura, amb el gòtic en tot el seu esplendor, no hi va ser una excepció.

Van ser fonamentalment tres els arquitectes, els “mestres pedrapiquers” nascuts a València o que vingueren a treballar a la ciutat, els que succesivament van participar en l’ampliació de la Catedral que va esdevenir en la segona meitat del XV. Eren Antoni Dalmau, Francesc Baldomar i Pere Compte. Sense cap dubte, tres autèntics genis de l’arquitectura gòtica.

En la fotografia de capçalera de l’apunt, podeu veure un “retrat” del mestre Baldomar, situat al capitell d’una de les columnes de l’Arcada nova de la Catedral de València.

Capitell de l’Arcada nova de la Catedral de València. Enquadrada en groc, la figura de Francesc Baldomar.

Vos adjunte l’enllaç a una breu però interessantíssima conferència de 12 minuts de durada, impartida per tota una autoritat valenciana en el tema de l’arquitectura medieval com és el professor Arturo Zaragozà Catalan, xarrada que va ser organitzada com a part d’un curs sobre Art Sacre impartit per la Universitat Catòlica de València.

El professor Zaragozà hi fa un repàs de l’obra d’aquests tres grans mestres del gòtic, però especialment referit a la seua actuació en les obres de la Catedral. També hi parla de les tècniques arquitectòniques innovadores i avantguardistes per a la seua època que van emprar en la construcció de l’Arcada nova, que és com es coneix l’ampliació que va integrar la torre del Micalet i l’Aula Capitular (actualment Capella del Sant Calze) al conjunt arquitectònic catedralici.

Enquadrat en groc, l’ampliació de la Catedral de València que es va fer en el segle XV, coneguda com “Arcada nova”.

Vos recomane molt el seu visionat. Gaudiu-la!

Compartir aquesta publicació

Visites des de l'1 de febrer de 2022

Publicacions rel·lacionades

El desaparegut fanal 529 de la Catedral de València.

El record d'un antic fanal d'enllumenat per gas, en una cantonada de la Catedral de València...

Podem imaginar-nos una Catedral de València sense la seua porta del Apòstols?

Va estar a punt de succeïr en el segle XVIII. Podriem haver tingut una Catedral de València sense la porta dels Apòstols...

Unes làpides davall de l’arc d’entrada de la porta dels Ferros de la Catedral de València.

La construcció de la portada barroca de la Catedral de València, va ser possible gràcies a la donació d'una rica vídua de València...

L’antic mainell desaparegut de la porta de l’Almoina de la Catedral de València.

L'aspecte original de la porta de l'Almoina de la Catedral de València, era bastant diferent de l'actual...

Els catorze retrats en pedra de la porta de l’Almoina de la Catedral de València.

Les seues enigmàtiques mirades ens han acompanyat al llarg dels darrers set segles d'història de València...

El “misteri” dels merlets apareguts i desapareguts del portal dels Serrans.

Resulta bén curiòs veure com apareixen i desapareixen periòdicament els merlets del portal dels Serrans de la muralla de València...