Durant el segle XV, l’anomentat Segle d’Or valencià, la ciutat de València esdevingué un referent cultural i artístic de primer ordre en l’àmbit, no solament peninsular, sinó europeu. I en l’arquitectura, amb el gòtic en tot el seu esplendor, no hi va ser una excepció.
Van ser fonamentalment tres els arquitectes, els “mestres pedrapiquers” nascuts a València o que vingueren a treballar a la ciutat, els que succesivament van participar en l’ampliació de la Catedral que va esdevenir en la segona meitat del XV. Eren Antoni Dalmau, Francesc Baldomar i Pere Compte. Sense cap dubte, tres autèntics genis de l’arquitectura gòtica.
En la fotografia de capçalera de l’apunt, podeu veure un “retrat” del mestre Baldomar, situat al capitell d’una de les columnes de l’Arcada nova de la Catedral de València.

Vos adjunte l’enllaç a una breu però interessantíssima conferència de 12 minuts de durada, impartida per tota una autoritat valenciana en el tema de l’arquitectura medieval com és el professor Arturo Zaragozà Catalan, xarrada que va ser organitzada com a part d’un curs sobre Art Sacre impartit per la Universitat Catòlica de València.
El professor Zaragozà hi fa un repàs de l’obra d’aquests tres grans mestres del gòtic, però especialment referit a la seua actuació en les obres de la Catedral. També hi parla de les tècniques arquitectòniques innovadores i avantguardistes per a la seua època que van emprar en la construcció de l’Arcada nova, que és com es coneix l’ampliació que va integrar la torre del Micalet i l’Aula Capitular (actualment Capella del Sant Calze) al conjunt arquitectònic catedralici.

Vos recomane molt el seu visionat. Gaudiu-la!