Tres genis de l’arquitectura gòtica a València, reunits a la seua Catedral.

Durant el segle XV, l’anomentat Segle d’Or valencià, la ciutat de València esdevingué un referent cultural i artístic de primer ordre en l’àmbit, no solament peninsular, sinó europeu. I en l’arquitectura, amb el gòtic en tot el seu esplendor, no hi va ser una excepció.

Van ser fonamentalment tres els arquitectes, els “mestres pedrapiquers” nascuts a València o que vingueren a treballar a la ciutat, els que successivament van participar en l’ampliació de la Catedral que va esdevenir en la segona meitat del XV. Eren Antoni Dalmau, Francesc Baldomar i Pere Compte. Sense cap dubte, tres autèntics genis de l’arquitectura gòtica.

Precisament a la catedral podem veure els retrats escultòrics de dos d’ells, concretament els de Francesc Baldomar i el de Pere Compte. Els podem trobar al capitell d’una de les columnes de l’arcada nova, al costat del de dos il·lustres personatges més relacionats amb la catedral: el de Roderic de
Borja, que va ser bisbe de la catedral abans de ser nomenat Papa al Vaticà com a Alexandre VI, i Antoni bou, canonge i vicari general de València, que fou el gran protector de Francesc Baldomar mentre aquest estigué a càrrec de les obres d’ampliació de la catedral.

Retrats escultòrics al capitell d’una de les columnes de l’arcada nova, on podem veure a francesc Baldomar i a Pere Compte (font: Arturo Zaragozà Catalán)
Retrat escultòric de Francesc Baldomar, al capitell d’una de les columnes de l’arcada nova (font: Arturo Zaragozà Catalán).
Retrat escultòric de Pere Compte, al capitell d’una de les columnes de l’arcada nova (font: Arturo Zaragozà Catalán).

Vos adjunte l’enllaç a una breu però interessantíssima conferència de 12 minuts de durada, impartida per tota una autoritat valenciana en el tema de l’arquitectura medieval com és el professor Arturo Zaragozà Catalan, xarrada que va ser organitzada com a part d’un curs sobre Art Sacre impartit per la Universitat Catòlica de València.

El professor Zaragozà hi fa un repàs de l’obra d’aquests tres grans mestres del gòtic, però especialment referit a la seua actuació en les obres de la Catedral. També hi parla de les tècniques arquitectòniques innovadores i avantguardistes per a la seua època que van emprar en la construcció de l’Arcada nova, que és com es coneix l’ampliació que va integrar la torre del Micalet i l’Aula Capitular (actualment Capella del Sant Calze) al conjunt arquitectònic catedralici.

Enquadrat en groc, l’ampliació de la Catedral de València que es va fer en el segle XV, coneguda com “Arcada nova”.

Vos recomane molt el seu visionat. Gaudiu-la!

Compartir aquesta publicació

Visites des de l'1 de febrer de 2022

Publicacions relacionades

El campanar del Micalet. I perquè del Micalet?

La curiosa procedència del nom del Micalet...

El fotògraf Jean Laurent i el curiós calze gravat en un carreu de la porta romànica de la Catedral de València.

Un curiós calze gravat a la porta romànica de la Catedral de València, retratat en una antiga fotografia...

El pont del carrer de la Barxilla, inspirat en un projecte de Miquel Àngel.

La sorprenent inspiració del disseny pont del carrer de la Barxilla...

El desaparegut fanal 529 de la Catedral de València.

El record d'un antic fanal d'enllumenat per gas, en una cantonada de la Catedral de València...

Podem imaginar-nos una Catedral de València sense la seua porta del Apòstols?

Va estar a punt de succeïr en el segle XVIII. Podriem haver tingut una Catedral de València sense la porta dels Apòstols...

Una làpida davall de l’arc d’entrada de la porta dels Ferros de la Catedral de València.

La construcció de la portada barroca de la Catedral de València, va ser possible gràcies a la donació d'una rica vídua de València...