Un llenç de la muralla islàmica, a l’interior d’una tenda de bicicletes.

0
1002

L’antiga muralla musulmana de València va ser considerada “la més perfecta i bella de Al-Andalus”, segons el cronista Al-Udri.

Aquella magnífica muralla, que va ser construïda durant el regnat d’Abd-al-Aziz, nét de Almanzor, ara fa ja mil anys, es va anar integrant, diguem-ne “fusionant-se” al llarg del segles, amb els edificis que anaven construint-se de la ciutat. 


Així, podem trobar-la en llocs tan dispars i curiosos com a l’edifici d’una Fundació universitària nord-americana, a l’interior d’un forn de pa o dins d’una tenda de tatuatges.
Precisament aquests tres indrets es troben en les proximitats de la Porta de Serrans. I dos d’ells, els de la Fundació universitària i la tenda de tatuatges, es troben a la mateixa illa de cases, que ha resultat ser extraordinàriament prolífica, ja que. a més a més. en ella els arqueòlegs han trobat, entre d’altres restes de diverses èpoques, el que sembla ser un moll d’atracada de vaixells de l’època tardo-romana, en una època en què el Túria era navegable.


Fa un temps vaig poder parlar amb l’encarregat d’una tenda de lloguer, reparació i restauració de bicicletes noves i antigues, situada precisament en aquesta mateixa illa de cases, l’entrada de la qual està al carrer de les Roques.
L’encarregat, molt amablement, em va permetre entrar a la tenda, on vaig poder veure i fotografiar un llenç de la muralla islàmica que es troba al fons de la mateixa, i que també es perllonga per una xicoteta cambra annexa de la mateixa tenda i que és utilitzada per guardar eines i recanvis de les bicicletes.


El tros de llenç de muralla que vaig observar en aquesta botiga és exactament el mateix que es pot observar a la botiga de tatuatges situada a la plaça dels Furs. En tots dos casos estem veient el mateix mur, però el de la tenda de tatuatges correspon a la part d’intramurs (la qual donava a l’interior de la ciutat), i el de la tenda de bicicletes correspon a la seua part exterior, què donaria al raval de Roters situat extramurs de la ciutat islàmica.
Sense dubte, tota una curiosa i interessant troballa.


Hi adjunte un parell de fotografies que mostren la localització exterior d’aquesta tenda, per a que pugau localitzar-la amb facilitat si voleu observar la muralla, així com la pròpia muralla que vaig poder fotografiar al seu interior.

Subscriu

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here