Un antic carrer ocult de la desapareguda jueria de València.

2
5155

El traçat urbà de l’antic barri jueu de València, l’anomenat “Call”, ubicat als voltants dels carrers del Mar i de la Pau, ha sigut paulatinament desdibuixat al llarg dels segles des de l’any 1391. Aqueix any el barri va quedar destruït en patir un assalt massiu (l’anomenat “pogrom”) protagonitzat per hordes organitzades de ciutadans cristians. Actualment el seu traçat urbanístic ha desaparegut pràcticament en la seua totalitat.

I dic “pràcticament” perquè estudis més profunds realitzats d’aquella trama urbana, i d’algun descobriment recent fet pels arqueòlegs municipals, han tret a la llum alguns trams d’antics carrers d’aquell barri que, miraculosament, han romàs intactes al llarg de més de sis segles, per arribar als nostres dies com uns autèntics “fòssils” urbans de la València medieval.

En el present apunt vaig a parlar d’un carrer que l’any 1408 s’anomenava de Micer Johan Davella, esmentat en el llibre “Sotsobreria de Murs y Valls”. Per això sabem d’ell.

S’iniciava en un atzucac (un carreró sense eixida) que en 1393 va ser convertit en l’actual carrer del Miracle, i eixia a la plaça on llavors s’ubicava la carnisseria dels jueus.
Aquest carrer es va tancar i fou finalment annexionat a la parcel·la de l’església de Sant Joan de l’Hospital l’any 1428, que es troba just al costat, per la qual cosa va quedar fora de la circulació dels vianants i, per tant, oblidat.

En el plànol de València d’Antonio Mancelli de 1608, el més antic que es conserva de la ciutat, apareix com un carreró sense eixida, i en el plànol de José Fortea de l’any 1738, procedent del del Pare Tosca, ja apareix integrat en el pati interior d’una illa de cases.

El sorprenent de la cosa és que sobre el parcel·lari actual, aquest carrer és perfectament reconeixible, però només des de l’aire. Així es pot apreciar en la vista del Google maps que hi adjunte a continuació, en la que he marcat la seua posició i també, amb una fletxa, la de l’església de Sant Joan de l’Hospital, per a què resulte més fàcil d’ubicar-hi:

 

De fet, si passegem amb “ulls curiosos” per l’actual carrer del Miracle, podrem també apreciar sobre la façana d’un edifici el buit que li correspon, l’amplària del qual sembla efectivament correspondre a la dels típics carrers d’aquella jueria, tal com s’observa en la fotografia que hi adjunte a continuació, en la que he assenyalat amb una fletxa groga la dita amplària del carrer “desaparegut”:

 

Per a finalitzar, hi adjunte també un plànol de l’antic Call de València, en què he assenyalat l’esmentat carrer que ara podem reconèixer només a través de la fotografia aèria:

Subscriu

2 COMENTARIS

  1. Molt interessant. A prop de casa meva hi ha un cas semblant. Un petit carreró dit de L’Hort d’en Favà, que recorria els terrenys que en altres temps van ser uns horts, aquest carreró que encara existeix, passa enmig de dos edificis i uneix el Carrer Ortigosa i el Carrer Sant Pere més Alt. Aquest carreró va ser tancat i va desaparèixer del plànol de la ciutat, tot i que continua existint físicament.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here