Un aquelarre a la porta de la Llotja.

2
2333

Si passegem per la plaça del Mercat, seguint per la vorera de l’edifici de la Llotja, podrem admirar la seua magnífica façana gòtica i la seua porta principal. Una porta que a hores d’ara està tancada al públic, però per la qual de segur molts de vosaltres hi haureu entrat temps enrere:

 

Cal dir que en aquesta porta, dedicada als pecats capitals, hi ha representada una curiosa escena que molt probablement vos haurà passat desapercebuda i que ara a continuació vaig a explicar.

En el seu timpà es pot veure la talla en pedra d’una Mare de Déu amb el xiquet, amb dos àngels als seus costats. Però si ens hi fixem be, just baix de la imatge de la Verge, hi trobarem un conjunt escultòric que representa una estranya escena que a primera vista ofereix una difícil interpretació. En ella veurem bruixes amb graneres, en un ritual que podríem identificar com un aquelarre.

Des del segle XIV es té constància de l’existència de la bruixeria a València, com es constata en alguns dels sermons de Sant Vicent Ferrer i en les actes de les actuacions de la Inquisició. En aquesta escena és interessant assenyalar el detall que les bruixes es troben, i sembla que no per casualitat, just sota la Verge, la qual cosa vol simbolitzar el fet que només ella és l’única dona que, amb la seua puresa i intercessió, pot salvar-les.

Hi adjunte a continuació unes fotografies de l’escena:

Subscriu

2 COMENTARIS

  1. ¿”Brujas o brujos”?

    “En ella veurem bruixes amb graneres, en un ritual que podríem identificar com un aquelarre.”
    “En aquesta escena és interessant assenyalar el detall que les bruixes es troben, i sembla que no per casualitat, just sota la Verge, la qual cosa vol simbolitzar el fet que només ella és l’única dona que, amb la seua puresa i intercessió, pot salvar-les.”

    En las fotografías que he realizado, y ampliado, se aprecian de forma muy clara los atributos masculinos, en especial la de los dos extremos, de los tres personajes que llevan las escobas.

    Saludos.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here