Un curiós timbre modernista a l’Eixample de València.

0
1642

Si passegem pel barri de l’Eixample de València, concretament per la confluència dels carrers Ciril Amorós i Pizarro, hi trobarem, entre molts altres en la zona, un magnífic habitatge construït en estil modernista. Es tracta de Casa Ferrer.

La València de principis del segle XX va experimentar una destacada evolució arquitectònica cap a aquest moviment. Una de les seues fonts d’influència va ser la ciutat de Viena.
Aquest corrent modernista va fer que València adoptara moltes de les seues particularitats més definides, com ara l’ús del ferro, la ceràmica i el vidre com a elements decoratius més característics dels edificis.

U dels membres més destacats d’aquest moviment en aquell moment a València, concretament de la tendència coneguda com Jugendstil vienès o Sezessionstil, fou Vicent Ferrer, un arquitecte valencià amb no massa acceptació en el seu temps en la seua terra degut al purisme de la seua concepció arquitectònica, molt focalitzada cap al secessionisme austríac.

Casa Ferrer, com el seu nom indica, va ser encarregat a aquest arquitecte precisament pel seu propi pare per a fer-la servir com a residència familiar. En donar-li permís per a fer l’habitatge com ell volguera, l’arquitecte pogué dissenyar-lo sense restriccions estilístiques, la qual cosa va fer seguint el més pur estil secessionista vienès.

Ací podem veure una fotografia de Casa Ferrer:

 

El concepte més pur del modernisme, que es va conèixer amb el nom de “l’obra d’art total”, concebia el disseny dels seus edificis com un tot, incloent-hi mobles, portes, llanties, escales, elements decoratius,… tot, fins i tot la vestimenta dels seus moradors en els casos més purs.

Si ens acostem a l’entrada de Casa Ferrer, en el carrer Ciril Amorós número 29, situada tot just en el xamfrà dels ades esmentats carrers, hi observarem un curiós detall. El disseny de la caixa de timbres de la finca fou realitzat també pel propi Vicent Ferrer, imitant la forma de la façana principal del seu edifici. Un curiós detall més d’aquesta joia del modernisme valencià que podem gaudir si passem per la seua porta.

Hi adjunte a continuació una fotografia de la façana de l’edifici i una altra de la seua caixa de timbres, on podem apreciar les seues similituds concebudes per Vicent Ferrer:

Subscriu

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here