Un telefèric que creuava el llit del Túria, fa més d’un segle.

0
3284

Fa unes setmanes vaig publicar sengles apunts en què parlava de l’Exposició Regional celebrada en València l’any 1909. Aquell event, que va ser organitzat per l’Ateneu Mercantil i impulsat especialment pel seu president, Tomás Trénor Palavicino, va constituir un gran esdeveniment que representà per a la ciutat una importantíssima fita comercial, arquitectònica, urbanística i tecnològica.

En u d’aquells apunts havia parlat d’una rampa mecanitzada que s’havia instal.lat en aquell recinte ferial, i que va ser la primera d’Espanya. Però aquesta no va ser, ni de bon tros, l’única novetat tecnològica que es va presentar en aquella Exposició.

Perquè per a permetre als visitants de l’Exposició passar d’un costat a l’altre del riu, s’hi va instal·lar un tramvia aeri de dues cabines. Aquelles cabines lliscaven penjades de dos cables entre dues torres metàl·liques instal.lades a banda i banda del llit del riu, pegades a l’ampit del riu. La terminal d’arribada es trobava molt a prop de l’Arc d’entrada al recinte (del què vaig parlar també en un apunt anterior), just al costat d’on actualment es troba l’edifici de la Piscina València.

Aquest tramvia aeri va ser considerat el més llarg instal.lat a Europa en aquell temps.

En la capçalera de l’apunt podeu observar una fotografia d’aquell tramvia aeri. A continuació podeu veure’n una altra, en què he encerclat en groc una de les dues cabines instal.lades, presa en el moment que estava travessant el riu. Al fons podeu veure també el pont del Mar:

 

Subscriu

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here