Un refugi de la Guerra Civil, al costat del Palau de la Generalitat.

En els dos apunts anteriors havia parlat de la que va ser l’antiga Casa de la Ciutat, que va estar situada en l’espai que actualment ocupen els jardins que es troben entre el Palau de la Generalitat i la plaça de la Mare de Déu.
Però cal dir que aquests jardins encara ens ofereixen alguna sorpresa més, prou desconeguda per a molts ciutadans.

Perquè quan caminem sobre ells, a més de fer-ho sobre els fonaments de l’antic ajuntament de la ciutat, ho estem fent també sobre un refugi de la Guerra civil espanyola construït per a la població civil l’any 1938, per protegir-la de les bombes que llançaven els avions italians i alemanys aliats de Franco.

De fet, la construcció d’aquest refugi va obligar a traslladar una escultura del pintor Pinazo que ocupava el centre del jardí des de l’any 1918, col.locada allà poc després de la mort del pintor.

Adjunte a continuació sengles fotografies, la primera del refugi a principis dels anys 1940 (ja en desús), en què es pot observar-se al fons la torre del Palau de la Generalitat que mira a la plaça de la Mare de Déu (assenyalada amb una fletxa groga). I la següent una fotografia actual d’aquest mateix espai, presa des d’una perspectiva semblant a l’anterior, per a què pugau-lo exactament:

Acabada la Guerra civil, Franco va ordenar que els refugis es mantingueren i no foren destruïts, pensant que podrien ser d’utilitat en cas d’una hipotètica invasió dels Aliats durant la segona Guerra mundial. Una volta finalitzada aquesta, i passat ja el perill de què es produira aquesta invasió, Franco ordenà la seua destrucció.

En la fotografia que hi adjunte a continuació, de l’any 1945, podem veure una imatge de la seua demolició. Al fons es pot veure la Basílica de la Mare de Déu:

Compartir aquesta publicació

Visites des de l'1 de febrer de 2022

Publicacions relacionades

Les empremtes de les bombes de la Guerra civil, als Tinglados del port de València.

Passades més de vuit dècades, encara són visibles les empremtes de les bombes caigudes en el port de la ciutat durant la Guerra civil...

Les empremtes de les bombes de la Guerra civil, a l’edifici de Docks del port de València.

Més de 80 anys després, les empremtes de les bombes que van caure sobre el port de València encara són bén visibles...

Adéu refugi, adéu!

La desaparició d'un xicotet refugi de la Guerra civil espanyola...

Les portes del “búnquer” del Portal dels Serrans.

Durant la Guerra civil espanyola, el portal dels Serrans esdevingué un veritable búnquer per protegir les obres del Museu del Prado procedents de Madrid...

El Copó de Miaja, un búnquer de la Guerra civil a la platja d’El Saler.

El búnquer que va ser construït a la costa per defendre la ciutat de València dels atacs franquistes durant la Guerra civil...

La troballa del refugi de la Guerra civil de Patraix.

València és una de les ciutats on més refugis antiaeris es va construir durant la Guerra civil. Desprès de molts anys, s'ha pogut saber on es trobava el refugi públic del barri de Patraix...