Un refugi de la Guerra Civil, al costat del Palau de la Generalitat.

0
2557

En els dos apunts anteriors havia parlat de la que va ser l’antiga Casa de la Ciutat, que va estar situada en l’espai que actualment ocupen els jardins que es troben entre el Palau de la Generalitat i la plaça de la Mare de Déu.
Però cal dir que aquests jardins encara ens ofereixen alguna sorpresa més, prou desconeguda per a molts ciutadans.

Perquè quan caminem sobre ells, a més de fer-ho sobre els fonaments de l’antic ajuntament de la ciutat, ho estem fent també sobre un refugi de la Guerra civil espanyola construït per a la població civil l’any 1938, per protegir-la de les bombes que llançaven els avions italians i alemanys aliats de Franco.

De fet, la construcció d’aquest refugi va obligar a traslladar una escultura del pintor Pinazo que ocupava el centre del jardí des de l’any 1918, col.locada allà poc després de la mort del pintor.

Adjunte a continuació sengles fotografies, la primera del refugi a principis dels anys 1940 (ja en desús), en què es pot observar-se al fons la torre del Palau de la Generalitat que mira a la plaça de la Mare de Déu (assenyalada amb una fletxa groga). I la següent una fotografia actual d’aquest mateix espai, presa des d’una perspectiva semblant a l’anterior, per a què pugau-lo exactament:

 

Acabada la Guerra civil, Franco va ordenar que els refugis es mantingueren i no foren destruïts, pensant que podrien ser d’utilitat en cas d’una hipotètica invasió dels Aliats durant la segona Guerra mundial. Una volta finalitzada aquesta, i passat ja el perill de què es produira aquesta invasió, Franco ordenà la seua destrucció.

En la fotografia que hi adjunte a continuació, de l’any 1945, podem veure una imatge de la seua demolició. Al fons es pot veure la Basílica de la Mare de Déu:

 

 

 

Subscriu

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here