Un senyal de trànsit de quatre segles d’antiguitat.

Si passegem per les proximitats del Pont del Nou d’Octubre en direcció a Mislata, molt a prop de l’entrada del museu d’Història de València, ens trobarem precisament amb un element antic que identificarem ràpidament com pertanyent a la història de la ciutat. Es tracta, en efecte, d’un antic i curiós banc monumental de pedra d’aspecte neoclàssic, conegut com el “Frontó de Lo Rat Penat”.

A continuació podeu veure’l:

 

Aquest nom li ve donat per estar rematat per una rata penada situada sobre una àmplia corona reial. Baix, sobre un disc oval de pedra, es pot veure el primer símbol de la ciutat de l’època romana, la banya de l’abundància amb els raigs de Júpiter, al·lusiva al seu torn a una inscripció en llatí gravada sobre una placa rectangular pètria, què fa al.lusió a la riquesa i fertilitat de les riberes del Túria.

Però el que té de curiós i diferent aquest antic banc, construït al segle XVII, és que tenia també una funció viària fonamental, en estar enclavat en el camí que comunicava València amb Castella. Així ho va disposar la “Junta de Murs i Valls”, l’entitat que històricament s’ha ocupat del manteniment de les obres públiques del Cap i Casal.

Per tant, la seua funció, a més de proporcionar descans als caminants, era la de indicar la bifurcació de camins cap a les dues portes principals de la València emmurallada, les de Serrans i de Quart. Així, en un extrem a la seua esquerra podem encara llegir nítidament la inscripció “Puerta de Serranos”, i a la seua dreta la de “Puerta de Cuarte”.
Estem, per tant, davant del senyal viari més antic que es conserva a la ciutat.

 

Adjunte a l’apunt una vista del Frontó, on indique les posicions on es poden llegir ambdues inscripcions indicadores del camí cap a les portes de la ciutat, i una vista cadascuna, encara clarament visibles tot i els quatre segles que han passat des que van ser gravades:

Compartir aquesta publicació

Visites des de l'1 de febrer de 2022

Publicacions rel·lacionades

Una retolació de carrer feta manualment pels seus propis veïns

Una curiositat més de la retolació de carrers a València...

La plaça de bous de València, inspirada en un amfiteatre romà.

Quina relació pot tindre la plaça de bous de València amb un amfiteatre romà ubicat en una ciutat francesa?...

Els serens de València, els més antics del món.

El cos de serens de València fou el primer en crear-se arreu del món...

La “font islàmica” de la plaça de Nàpols i Sicília.

Un testimoni del passat islàmic de la ciutat...

Els altres dracs del Patriarca.

El drac del Patriarca és un element ben conegut a la seua església. Però no és l'únic drac que podem trobar en aquest històric Seminari...

Un vell testimoni de l’antic municipi independent de Benimaclet.

Una retolaciö esdevinguda testimoni viu d'un passat històric com a municipi independent...