Un valencià a la Lluna.

De segur que a molts de vosaltres vos sonarà el nom del carrer Jerónimo Muñoz.
És un carrer que dóna a l’avinguda de Giorgeta, i al qual probablement molts hi heu anat alguna volta per la quantitat de negocis de reconeixement mèdic que hi ha per traure o renovar el carnet de conduir.

Però potser alguns no sabreu que Jerónimo Muñoz és l’únic personatge valencià que té el seu nom a la Lluna, concretament li dóna nom a un accident geològic, a una depressió lunar.

Jerónimo Muñoz és un valencià “universal”, en el sentit més ample de la paraula, i malgrat tot molt poc conegut pels seus compatriotes.

Va nàixer a València l’any 1520, i va estudiar a la nostra Universitat.
Després de completar els seus estudis, va viatjar diversos anys per Europa, i després de tornar a València va desenvolupar una intensa activitat didàctica i científica, tant a València com a Salamanca, què va quedar reflectida en diverses obres que va publicar sobre matemàtiques i astronomia, així com moltes altres que van quedar manuscrites.

Va ocupar càtedra a la Universitat de València, entre 1563 i 1578, on va impartir hebreu i matemàtiques. A partir de 1579 va traslladar-se a la Universitat de Salamanca, probablement atret pel prestigi d’aquesta institució acadèmica castellana i per la millora en el salari, on va ocupar la càtedra de matemàtiques. L’any 1586 va assumir també les classes d’hebreu. Va ser professor a Salamanca fins a la seua mort.

Va realitzar un importantíssim estudi d’una estrela nova que va aparèixer al cel el 1572, i per aquells anys va establir una intensa relació amb importants astrònoms de l’època com Tycho Brahe, considerat el més gran observador del cel existent en el període anterior a la invenció del telescopi.

Va ser precisament el seu gran prestigi arreu d’Europa, com a destacat astrònom del segle XVI, el que li va valdre per ser reconegut amb aquest mèrit de donar el seu nom a un xicotet tros del nostre satèl·lit.

Va morir a Salamanca el 1591.
Sense cap dubte, un orgull per a tots els valencians!

A petició del rei Felipe II, Jerónimo Muñoz va publicar aquest llibre: Llibre del nou cometa.

Compartir aquesta publicació

Visites des de l'1 de febrer de 2022

Publicacions rel·lacionades

Una retolació de carrer feta manualment pels seus propis veïns

Una curiositat més de la retolació de carrers a València...

La plaça de bous de València, inspirada en un amfiteatre romà.

Quina relació pot tindre la plaça de bous de València amb un amfiteatre romà ubicat en una ciutat francesa?...

Els serens de València, els més antics del món.

El cos de serens de València fou el primer en crear-se arreu del món...

La “font islàmica” de la plaça de Nàpols i Sicília.

Un testimoni del passat islàmic de la ciutat...

Els altres dracs del Patriarca.

El drac del Patriarca és un element ben conegut a la seua església. Però no és l'únic drac que podem trobar en aquest històric Seminari...

Un vell testimoni de l’antic municipi independent de Benimaclet.

Una retolaciö esdevinguda testimoni viu d'un passat històric com a municipi independent...