UN VALENCIÀ A LA LLUNA.

0
5711

De segur que a molts de vosaltres vos sonarà el nom del carrer Jerónimo Muñoz.
És un carrer que dóna a l’avinguda de Giorgeta, i al qual probablement molts hi heu anat alguna volta per la quantitat de negocis de reconeixement mèdic que hi ha per traure o renovar el carnet de conduir.

Però potser alguns no sabreu que Jerónimo Muñoz és l’únic personatge valencià que té el seu nom a la Lluna, concretament li dóna nom a un accident geològic, a una depressió lunar.

Jerónimo Muñoz és un valencià “universal”, en el sentit més ample de la paraula, i malgrat tot molt poc conegut pels seus compatriotes.

Va nàixer a València l’any 1520, i va estudiar a la nostra Universitat.
Després de completar els seus estudis, va viatjar diversos anys per Europa, i després de tornar a València va desenvolupar una intensa activitat didàctica i científica, tant a València com a Salamanca, què va quedar reflectida en diverses obres que va publicar sobre matemàtiques i astronomia, així com moltes altres que van quedar manuscrites.

Va ocupar càtedra a la Universitat de València, entre 1563 i 1578, on va impartir hebreu i matemàtiques. A partir de 1579 va traslladar-se a la Universitat de Salamanca, probablement atret pel prestigi d’aquesta institució acadèmica castellana i per la millora en el salari, on va ocupar la càtedra de matemàtiques. L’any 1586 va assumir també les classes d’hebreu. Va ser professor a Salamanca fins a la seua mort.

Va realitzar un importantíssim estudi d’una estrela nova que va aparèixer al cel el 1572, i per aquells anys va establir una intensa relació amb importants astrònoms de l’època com Tycho Brahe, considerat el més gran observador del cel existent en el període anterior a la invenció del telescopi.

Va ser precisament el seu gran prestigi arreu d’Europa, com a destacat astrònom del segle XVI, el que li va valdre per ser reconegut amb aquest mèrit de donar el seu nom a un xicotet tros del nostre satèl·lit.

Va morir a Salamanca el 1591.
Sense cap dubte, un orgull per a tots els valencians!

A petició del rei Felipe II, Jerónimo Muñoz va publicar aquest llibre: Llibre del nou cometa.

Subscriu

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here