UNA AURORA BOREAL SOBRE VALÈNCIA L’ANY 1938.

0
434

La nit del 25 de gener de 1938, molts dels valencians que passejaven “amb ulls curiosos” pel carrers del Cap i Casal van haver d’alçar els ulls cap al cel. Un sorprenent i intens resplendor de color roig il·luminava el cel en plena nit d’hivern.

Així descrivia aquest fet El Mercantil Valenciano en la seua edició de l’endemà: “Anoche minutos antes de las nueve, los transeúntes que circulaban por las calles de laciudad, así como los vecinos de las barriadas extremas y pueblos cercanos, quedaron sorprendidos al descubrir en la bóveda celeste y en dirección norte un fuerte resplandorrojizo de gran intensidad lumínica. Aunque en principio las gentes creyeron que se trataba de un violento incendio, no tardaron en darse cuenta de que se trataba de un fenómeno meteorológico. Poco después se confirmó que el fenómeno era una aurora polar boreal. El fenómeno celeste duró poco más de una hora”.

I així va ser. Encara que puga semblar increïble, el que estaven veient els “ulls curiosos” d’aquells valencians era una aurora boreal, un fenomen comú en latituds molt més al nord però inèdit a València.

Aquella aurora boreal, que va ser provocada per una gran tempesta solar i va ser visible en bona part d’Europa, va presentar la seua màxima intensitat a València entre les 8 del vespre i les 3 de la matinada d’aquell dia.
El llavors director de l’Observatori astronòmic de l’Ebre, el Pare Luis Rodés, va publicar una nota explicativa al diari La Vanguardia del dia 27, on va descriure l’aurora com un “gigantesco abanico abierto hacia el cielo, de intenso fulgor rosáceo, atravesado por multitudes de bandas de luz más blancas y brillantes, cual si procediesen de potentes reflectores enfocados hacia el cénit”.

Encara que puga semblar mentida, la visió d’aurores boreals és un fenomen summament excepcional a les nostres latituds, però s’han donat de manera puntual a València diverses vegades durant la nostra història. Les anirem recordant en successius apunts.

La darrera d’aquestes aurores va ocórrer el 20 de novembre de 2004, i per primera vegada en la nostra història va poder ser fotografiada per Josep Maria Bullón, director de l’Observatori astronòmic d’Aras de los Olmos, situat a La Serrania de València.

Hi adjunte precisament la fotografia de l’aurora boreal presa des d’Aras de los Olmos, que pel seu aspecte degué de ser molt semblant a l’albirada en 1938.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here