UNA CURIOSA RETOLACIÓ SOBRE UNA DE LES PORTES DE L’AJUNTAMENT.

2
938
Acadèmia Valenciana de la Llengua  

Si passegem pel carrer de la Sang de València, pel costat de la façana lateral de l’edifici de l’ajuntament, i mirem “amb ulls curiosos” la part superior d’una de les portes d’estil neoclàssic que donen a l’esmentat carrer, observarem un bell blasó de pedra i una curiosa retolació que fa al·lusió a un col.legi, que diu: “REAL CASA DE ENSEÑANZA DE NIÑAS Y COLEGIO DE EDUCANDAS”.

A continuació teniu sengles fotografies que vos ajudaran a trobar-la:

 

 

Però, quina relació pot tindre l’Ajuntament de València amb un col.legi de xiquetes?

La raó de la presència d’aquesta curiosa retolació no és una altra més que l’ajuntament de València va ser traslladat l’any 1854 des de la seua antiga ubicació, en els actuals jardins del Palau de la Generalitat que donen a la plaça de la Mare de Déu, on es trobava des del segle XIV, fins a l’indret on es troba ara, sobre un edifici ja existent què era un establiment conegut com la Casa de l’Ensenyament.

Aquest centre educatiu havia sigut fundat l’any 1756 per l’arquebisbe Andrés Mayoral com a col·legi gratuït de xiquetes pobres. De ahi la retolació que podem llegir sobre la seua antiga porta d’accés, què es troba junt al blasó del propi arquebisbe.

Com a curiositat cal esmentar que el nom de “carrer de la Sang” li ve de què aquest lloc estava ocupat abans de la fundació de la Casa de l’Ensenyament per l’Arxiconfraria de la Sang de Crist, que ací tenia la seua església des del segle XV. L’actual carrer va agafar el seu nom.

La construcció de la façana i de la porta principal de l’ajuntament, la que tots coneguem que dóna a la plaça i sobre la que es troba el balcó, es va iniciar l’any 1906, i fins que va ser acabada, l’antiga porta principal d’accés a l’ajuntament era precisament la porta sobre la que es es troba la retolació.

2 COMENTARIS

 1. Bon día. Llegint que el Ajuntament de Valencia, avans fon coletge de xiquetes pobres, cal afexir que mes tard entrant p’el carrer arquebisbe Majoral, possiblement, en el segle XX, com escola de xiquetes i xiquets, pero no junts (els mascles p’el mati i les femeniles la vesprada) . Era la anexa a la Normal. On practicaben futurs mestres d’escola .
  Jo vaig ser alumne de eixa escola de 1949 a 1953.
  M’agradaria llegir alguna cosa al respecte, per curiositat i tambe per obtenir mes informació. Per eixemple : fins a quan va funcionar? Quan s’ enceta? Com funcionaba? Algunes coses les se, pero vullguera saber-ho amb seguretat.
  Una aclaració. No he estudiat Valencia, ni siquiera l’he parlat a casa, pero vaig viure a Campanar des- de els tres años deu anys y per integrarme calia parlar el Valencia del Carrer i per aixo i perque parlant altres llengues en feia vergonya no parlar la meu llengua vernacula i molt volguda per cert i admirada. Vaig fer cursets per correspondencia amb Lo Rat Penat, quan vivía a Anglaterra i mes tard a Fran¢a, els anys 1962\63.
  Molt agraida, els desitge unes bones Festes Nadalenques.
  Nieves Escribá

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here