Una curiositat a la façana de l’església de Santa Caterina.

Si passegem per la plaça Lope de Vega, situada a cavall entre els barris de la Seu i del Mercat, podrem admirar la façana de l’església de Santa Caterina, una de les primeres 13 parròquies instaurades a València pel rei en Jaume I quan va conquerir la ciutat als musulmans l’any 1238.

La façana, gòtica en origen com correspon a l’estil imperant quan va ser ampliada en el segle XV, sobre una preexistent del XIV, va ser restaurada en estil barroc classicista en el segle XVIII, deixant-nos com a testimoni d’aquesta reforma l’actual portada que dóna a aquesta plaça.

 

Si sou observadors i mireu a la façana amb “ulls curiosos”, veureu en ella, a la part de dalt, una cosa curiosa, un element atípic que no es correspon amb cap dels elements clàssics que formen part habitual de les façanes gòtiques o barroques de les esglésies. Es tracta d’un guaspa de pedra, situat a la part superior esquerra de la façana.

Ací el podeu localitzar-lo i veure-ho en detall:

 

Però, quina funció tenia aquest guaspa en la façana d’una església medieval?

La resposta a aquesta pregunta està lligada a El Mostassaf, un càrrec instituït per Jaume I en diferents ciutats de la Corona d’Aragó, hereu de la institució del muhtasib musulmà.

 

Aquest càrrec tenia diverses potestats en diferents qüestions tècniques, com ara les de vetllar per la correcta qualitat, mesura i preu dels productes que es venien al mercat, per l’aplicació de la normativa urbanística, les imposicions Tributàries, la supervisió de la policia urbana, la neteja de la Ciutat i les activitats dels gremis.
Per tant, allà a on existia, era una de les màximes autoritats municipals.

Les seues “oficines”, conegudes a València com la “Llotjeta del Mostassaf”, es van situar, en bona lògica, ben a prop del mercat, que era el lloc on es produïa la major part de l’activitat comercial i mercantil de la ciutat.

Aquesta llotjeta es va adossar precisament a la façana de l’església de Santa Caterina. I l’esmentat guaspa de pedra que podem observar actualment a la seua façana, era el lloc on s’introduïa el pal de la bandera del Mostassaf, per tal que quedara clar i ben visible a on es trobava situada la seu d’aquest tribunal.

Però la història no acaba ací. Perquè aquest guaspa va servir en un altre període històric de la ciutat per a col·locar també una altra bandera… però això vos ho explicaré en el següent apunt.

Compartir aquesta publicació

Visites des de l'1 de febrer de 2022

Publicacions relacionades

Els antics cantons arrodonits del centre històric de València.

Perquè els cantons dels antics palaus nobiliàris s'arredonien?

Una antiga Casa obrador que ha sobreviscut sense alteracions el pas del segles.

Una antiga Casa obrador conservada miraculosament tal com era originalment...

La font “viatgera” de l’Albereda.

Els canvis d'ubicació d'una de les fonts més antigues de la ciutat...

La font de les Quatre estacions de l’Albereda, una font poc original.

Una bella font a la ciutat, que es repeteix en altres ciutats del món...

“La estrecha”, una façana singular al bell mig de València.

Al bell mig del centre històric de la ciutat, trobem una façana amb una estretor sorprenent...