Una retolació de carrer feta manualment pels seus propis veïns

Passejant pels carrers de València “amb ulls curiosos”, podem trobar-nos amb moltes troballes sorprenents i curioses.

Una d’elles la podem trobar al barri d’En Corts, concretament al carrer de Planas, a l’encreuament amb el de Zapadors. En aquest punt, si observem amb atenció la placa de retolació de carrer, descobrirem que no es tracta de cap placa normalitzada de les que col·loca l’ajuntament per a senyalitzar els carrers de la ciutat, sinó d’una pintura realitzada manualment sobre la pròpia paret d’una casa, on s’intenta imitar una placa amb retolació estandarditzada.

Carrer de Planas. Assenyalat amb una fletxa l’indret on podem trobar la retolació manual d’aquest carrer (Font: Google maps).
Carrer de Planas a València. Retolaciö feta manualment (Fotografia de Tono Giménez)

En l’actualitat és possible que ens trobem davant d’un cas únic a València, encara que possiblement fa molts anys n’hi hagueren d’altres semblants sorgits de manera expontània i extraoficial, fetes pels mateixos veïns del carrers dels barris de la perifèria de la ciutat, davant l’oblit i la manca d’atenció per part de l’ajuntament.

Com a possible datació d’aquesta retolació manual de carrer, podriem apuntar als anys 1920. Anys en què l’ajuntament pareix que solia oblidar-se de molts dels serveis bàsics que necessitaven els veïns dels nous carrers que anaven sorgint més enllà de la ronda de trànsits, en aquest cas de actual avinguda de Peris i Valero, i per tant també de la seua retolació. Per aquest motiu van ser els propis veïns els que se n’ocupaven, entre altres raons per a què els carters pogueren orientar-se en aquells extraradis de la ciutat, en aquella època pràcticament envoltats d’horta.

La resta del carrer de Planas presenta a tots els seus encreuaments les plaques de retolació estandarditzades. Només aquesta retolació manual ha sobreviscut al pas dels anys per romandre com a una curiositat més de la guia de carrers de València.

Nota: Vull agraïr a Luis Fernández, expert en els carrers de València i autor del llibre “Las calles y su historia. Anécdotas y protagonistas del nomenclàtor de Valencia” les seues informacions per poder preparar aquest article.

Compartir aquesta publicació

Visites des de l'1 de febrer de 2022

Publicacions rel·lacionades

La plaça de bous de València, inspirada en un amfiteatre romà.

Quina relació pot tindre la plaça de bous de València amb un amfiteatre romà ubicat en una ciutat francesa?...

Els serens de València, els més antics del món.

El cos de serens de València fou el primer en crear-se arreu del món...

La “font islàmica” de la plaça de Nàpols i Sicília.

Un testimoni del passat islàmic de la ciutat...

Els altres dracs del Patriarca.

El drac del Patriarca és un element ben conegut a la seua església. Però no és l'únic drac que podem trobar en aquest històric Seminari...

Un vell testimoni de l’antic municipi independent de Benimaclet.

Una retolaciö esdevinguda testimoni viu d'un passat històric com a municipi independent...

Els testimonis encara vius de velles llambordes i d’antigues trapes del clavegueram de València.

Dos carrers del centre històric de València han conservat, miraculosament, l'antiga llamborda rogenca amb què lluïen fa cent anys tots els carrers de la ciutat...