Una solitària roda de molí amb una creu en aspa, al carrer de Sant Vicent.

Si passegem pel carrer de Sant Vicent, per davant del seu número 128, hi trobarem una xicotet jardí de plantes en la qual descobrirem, potser amb sorpresa, l’existència d’una roda de molí de pedra i una creu de fusta en aspa, ambdues solidàries al mig de l’esmentat jardí.

La roda de molí i la creu en aspa, al carrer de Sant Vicent (fotografies pròpies).

El conjunt hi apareix sense cap indicació que ens mostre el seu origen o significat.

En aquesta vista de Google maps indique exactament on podeu localitzar-lo:

Localització de la roda i l’aspa, al carrer de Sant Vicent (de Google maps).

No obstant això, els nostres dubtes començaran a aclarir-se en veure que, a penes uns metres més enllà, es troba un dels monuments que més significació històrica tenen per al cristianisme de la ciutat: el monestir de Sant Vicent de la Roqueta.

La tradició popular ens diu que en aquest lloc van ser soterrades les restes de Sant Vicent Màrtir en el segle IV d.C, després de sofrir martiri per part les autoritats romanes de Valentia.

Mosaic a la façana del monestir de Sant Vicent de la Roqueta, on es mostra al sant amb els seus atributs habituals (fotografia pròpia).

Conta la tradició que Sant Vicent va patir nombroses tortures infligides pels soldats romans perquè reconeguera a l’emperador romà com una autoritat divina. Entre elles la de ser nugat a una creu en aspa, on va ser assotat.

Després de morir com a conseqüència d’aquelles tortures, i d’haver deixat el seu cos abandonat en un erial per a què s’el menjaren les alimanyes, sense aconseguir-ho, els soldats van decidir llançar el seu cos a la mar, dins d’un sac al qual havien nugat una roda de molí, per tal que el seu cos no tornara a la superfície.

Per això la figura de Sant Vicent Màrtir (que no s’ha de confondre amb la de Sant Vicent Ferrer, que sempre és representada amb un dit de la mà assenyalant el cel), sol ser representada juntament amb una roda de molí i una creu en aspa -també anomenada creu de Sant Andreu-, però també amb altres elements que van ser utilitzats per al seu martiri, com una parrilla. Tots aquest elements podem trobar-los en nombroses representacions pictòriques medievals, i també en les escultures que del sant podem trobar arreu de la ciutat, com ara en un jardinet a la plaça d’Espanya, just enfront de la parròquia de Sant Vicent Màrtir, a l’entrada de la Presó de Sant Vicent a la plaça de l’Almoina, o a la façana de la porta barroca de la Catedral de València:

Quadre representant a Sant Vicent Màrtir, amb la roda i la creu en aspa.
Estàtua de Sant Vicent Màrtir a la plaça d’Espanya, amb la roda i la creu.
Representació de Sant Vicent Màrtir amb la roda i la creu, a la porta barroca de la Catedral de València.
Representació de Sant Vicent Màrtir amb la roda i la creu, damunt de la porta d’accès a la presó de Sant Vicent, a la plaça de l’Almoina (fotografia pròpia).

Per tant, hem de saber que la representació de la roda de molí i de la creu en aspa que podem trobar al carrer San Vicente Màrtir, precisament al carrer que porta el seu nom, representa la simbologia del sant, col.locada just al costat en què la tradició indica que va ser soterrat.

Compartir aquesta publicació

Visites des de l'1 de febrer de 2022

Publicacions relacionades

El Garatge Guimerà, un garatge d’un altre temps.

Una garatge que ha desafiat impassible el pas del temps...

Els antics panells ceràmics de Philips.

Els únics panells ceràmics publicitaris que romanen a València...

La “finca dels collons” de València.

La finca que deixava bocabadats a molts dels viatgers que arribaven a València per l'Estació del Nord...

La font viatgera del Monestir de la Valldigna.

Una antiga font que va viatjar entre Simat de la Valldigna i València...

Les fonts “franceses” de València.

Les fonts "franceses" van ser de les primeres instal.lades a la ciutat després de l'arribada de l'aigua potable...

Els antics cantons arrodonits del centre històric de València.

Perquè els cantons dels antics palaus nobiliàris s'arredonien?