Una singular façana del carrer del Trench.

Fa unes setmanes vaig publicar un parell d’apunts referits a un dels carrers històrics del Cap i casal: el carrer del Trench. Ací podeu trobar-ne els enllaços:

El primer carrer empedrat i fet per a vianants de València.

El curiós origen del nom del carrer del Trench.

Si passegem per ell, el seu traçat i estretor, característic dels carrers de la València medieval, probablement ens impedirà fixar-nos en una singular façana que podem trobar ja prop del seu encreuament amb l’avinguda Maria Cristina.
Es tracta d’una façana completament decorada de rajola de dalt a baix en blanc i blau, amb mencions a temes farmacèutics. Hi podem llegir en grans lletres “Centro de específicos” i “Sueros y Vacunas” i veure diversos elements geomètrics i vegetals.

De segur una façana que per a molts haurà passat completament desapercebuda, i de la que podeu gaudir en la fotografia de capçalera d’aquest apunt. Hi adjunte a continuació algunes fotografies més:

Però ara vaig a explicar una altra cosa curiosa sobre aquest habitatge. Aquesta casa del carrer del Trench tenia la seua germana bessona en una altra casa construïda l’any 1917 en el carrer de Sant Ferran, a pocs metres de distància. Els seus baixos estaven ocupats per un comerç històric a la ciutat de València: la farmàcia Jose Ros Abascal.

En aquesta farmàcia es venien preparats farmacèutics ja preelaborats, que es preparaven en el moment de la comanda dels clients. Aquesta botiga venia, a més, productes químics per al seu ús en farmacopea i productes de neteja i higiene propis d’una drogueria.
Després de la Guerra Civil va quedar reconvertida definitivament en farmàcia, fent honor a la antiga vocació farmacèutica del comerç, amb el nom de farmàcia Rubio Abascal.

Com he esmentat ades, la façana d’aquesta finca en què se situava aquesta farmàcia era molt semblant a la del carrer del Trench, però amb una mica més d’amplaria.
Dissortadament, la darrera rehabilitació que es va fer de la seua façana no va respectar la rajola original, la qual va ser arrencada, quedant-se la façana coberta d’un arrebossat llis.
Actualment la casa està ocupada per una entitat bancària. La històrica farmàcia Abascal exerceix el seu negoci en una finca contigua.

A continuació podeu veure una fotografia antiga d’aquesta finca amb la seua façana de rajoles original. Podem observar la seua similitud amb la del carrer del Trench. I també una altra fotografia presa des del mateix indret que l’anterior amb el seu aspecte actual, ja desposseïda de la seua rajola original i també del remat superior que l’embellia:

Per a que pugau situar-les, en aquesta vista aèria assenyale la posició d’ambdues cases:

Compartir aquesta publicació

Visites des de l'1 de febrer de 2022

Publicacions relacionades

Balcons amb velles baranes de fusta a la ciutat de València.

A València encara podem trobar vells balcons amb baranes de fusta...

El curiós origen del nom del carrer del Trench.

El carrer del Trench és u dels històrics de la ciutat de València. Ara teniu l'ocasió d'esbrinar el perquè del seu curiós nom...

El primer carrer empedrat i fet per a vianants de València.

U dels carres més singulars de València. El primer que va ser empedrat i alhora declarat exclusivament per a vianants...