Una torre de la muralla islàmica de València, reconeixible en un teulat.

La València dels visigots, hereva de la romana, va ser presa pels musulmans comandats pel general islàmic Tarik l’any 714. En aquell any és possible que la muralla construïda en temps dels romans encara podria tindre alguna funció defensiva, encara que no ho sabem amb seguretat.

El que sí que està documentat historiogràficament és una primera menció a les muralles de València per part d’un geògraf i metge persa, Al-Razi, qui en el segle X va descriure la ciutat de València amb un recinte emmurallat de quatre portes, les mateixes que tenia el recinte romà.

No obstant això, no va ser fins al segle XI, amb el naixement de la nova Taifa de Balansiya, quan es va iniciar un nou període urbà en què l’increment de la població i els atacs berbers procedents del nord d’Àfrica van fer necessària l’ampliació de la ciutat i la construcció d’un nou perímetre defensiu.

La nova muralla islàmica que es va erigir era de construcció robusta, i en ella s’obrien 7 portes. El seu constructor va ser el governador de la primera taifa islàmica de València, Abd al-Aziz ibn Abi Amir, descendent del gran cabdill musulmà Al-Mansur, qui va començar a regnar a la ciutat de València l’any 1021, amb tan sols quinze anys d’edat. El cronista Al-Udri va dir d’aquella muralla que “no es coneix a Al-Andalus ciutat de murs més perfectes i més bonics“.

La muralla, construïda sota la seua governació entre els anys 1021 i 1061, estava feta de tàpia de formigó amb farciment de pedres, i tenia torres de planta semicircular fetes amb maçoneria. Aquestes torres eren sòlides i massisses fins a l’últim pis, on s’obria una estança voltada per guarir el cos de guàrdia. Les torres estaven situades a una distància d’uns 26 metres unes d’altres.

A hores d’ara, passats ja quasi un mil·lenni des de la seua construcció, encara podem trobar a València restes d’aquella muralla, del seu llenç i de les seues torres, les quals en la majoria d’ocasions podem trobar-les integrades dins del parcel·lari urbà, servint de mitjana de separació en alguns edificis.

Aquest és el cas d’una illa de cases situada al costat del portal dels Serrans, delimitada per la plaça dels Furs i els carrers de Blanqueries, Roters i de les Roques.

Illa de cases situada junt al portal dels Serrans, en la qual està integrada la muralla àrab (Vista de Google maps).

Ací la muralla es fa ben visible en diversos habitatges i negocis, dels quals he parlat en aquesta web en anteriors apunts. Ací teniu els enllaços:

Un dels edificis que formen aquesta illa de cases és el que alberga la Fundació Florida State University, una universitat pública i residència d’estudiants nord-americana, que se situa just enfront del portal dels Serrans.

Durant la rehabilitació que es va fer en aquest edifici fa uns anys, es van descobrir un llenç de muralla islàmica enmerlelat, l’únic que conserva els merlets a València, i una torre cantonera que era originalment de tres quarts, ja que just ahi la muralla feia un brusc canvi de direcció d’uns 120º.

Torre cantonera situada a l’interior de l’edifici de la Universitat de Florida.

Aquesta torre cantonera, que es conserva aproximadament en uns 90º dins del propi edifici, presenta la curiositat de que el seu perfil és perfectament observable des de l’aire, en una disposició que ha condicionat la construcció del teulat de l’edifici.

En aquestes fotografies preses des del portal dels Serrans, és pot observar perfectament:

Empremta de la torre islàmica en el teulat de l’edifici (fotografia pròpia)
Detall de l’empremta de la torre islàmica (fotografia pròpia).

Ací podeu veure sengles fotografies de com es conserva aquesta torre a l’interior de l’edifici:

Fotografia de la torre islàmica cantonera existent dins de l’edifici de la Universitat de Florida.
Torre i llenç emmerlat situat dins de l’edifici de la Universitat de Florida.

En groc, traçat figurat aproximat de la torre cantonera i de la muralla islàmiques, sobre l’edifici de la Universitat de Florida i la plaça dels Furs.

Compartir aquesta publicació

Visites des de l'1 de febrer de 2022

Publicacions rel·lacionades

La “font islàmica” de la plaça de Nàpols i Sicília.

Un testimoni del passat islàmic de la ciutat...

Un edifici construït en el buit deixat per l’antiga muralla islàmica de València.

Un testimoni més de l'antiga muralla que va envoltar la València islàmica...

Caminant actualment pels carrers de l’antic raval islàmic de la Boatella.

En València escara és possible passejar per la trama urbanística original creada fa quasi mil anys pels pobladors musulmans de la ciutat...

Un antic document gràfic únic, què ens mostra com era l’antiga Porta de la Mar de la muralla de València.

Un extraordinari document gràfic ens mostra com era l'antiga Porta de la Mar de la muralla tardomedieval de València...

Podem reconèixer el traçat de les tres muralles històriques de València en el parcel·lari urbanístic actual de la ciutat?

Al llarg del seus més de dos mil.lenis d'existència, la ciutat ha tingut tres muralles diferents per protegir-la...

La impressionant muralla d’onze metres d’alçada que envoltava la València islàmica.

Una muralla que degué de semblar inexpugnable als ulls dels que volien conquerir Balansiya...