Retrobada una torre de la muralla tardomedieval de València.

0
2672

Les obres de renovació de la xarxa d’aïgua potable que l’ajuntament de València va realitzar recentment en part de l’antic anell històric de la ciutat, coincidint amb el traçat de l’antiga muralla medieval cristiana, hi va oferir en el seu moment algunes sorprenents i ben interessants troballes.

En setembre de 2017, quan les obres es centraven en la zona del carrer Blanqueries, concretament enfront dels números 13-16, hi aparegueren les restes d’una de les torres d’aquesta muralla, que va ser manada construir pel rei Pere el Cerimoniós a mitjans del segle XIV.

Aquella era una formidable muralla de més de 4 quilòmetres de perímetre, construïda amb la finalitat de protegir la ciutat de les guerres que aleshores mantenien les Corones d’Aragó i Castella pel control de les terres conquerides en la seua expansió peninsular cap a territori andalusí. Va ser enderrocada l’any 1865, desprès de cinc segles d’existència.

Hi adjunte a continuació una fotografia de les restes d’aquella torre retrobada, i una fotografia aèria indicant el lloc exacte on es trobà:

 

Però, quina torre era aquella?

València conserva magnífiques representacions pictòriques de com era la ciutat abans de la desaparició de les seues muralles.
Anthonie van den Wjingarde, en 1563; Mancelli en 1608; el Pare Tosca en 1704 i Alfred Guesdon en 1853, ens van deixar algunes de les millors representacions pictòriques històriques que s’han fet del Cap i casal.

Si ens atenim a l’indret exacte on es trobaren aquestes restes, podem deduir-ne que es tracta de la tercera torre de la muralla existent en direcció cap a la Porta de Serrans, vista des del desaparegut Portal Nou.

En els dibuixos d’Anthonie van den Wjingarde (el més antic de tots) i d’Alfred Guesdon (l’últim, abans de l’enderrocament de les muralles) que hi adjunte a continuació, he identificat amb una fletxa quina era probablement en aquelles representacions la torre retrobada, la qual cosa ens permet ja situar-la en el mapa de la València antiga.

Ací podeu veure-la:

Subscriu

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here