Retrobada una torre de la muralla tardomedieval de València.

Les obres de renovació de la xarxa d’aïgua potable que l’ajuntament de València va realitzar recentment en part de l’antic anell històric de la ciutat, coincidint amb el traçat de l’antiga muralla medieval cristiana, hi va oferir en el seu moment algunes sorprenents i ben interessants troballes.

En setembre de 2017, quan les obres es centraven en la zona del carrer Blanqueries, concretament enfront dels números 13-16, hi aparegueren les restes d’una de les torres d’aquesta muralla, que va ser manada construir pel rei Pere el Cerimoniós a mitjans del segle XIV.

Aquella era una formidable muralla de més de 4 quilòmetres de perímetre, construïda amb la finalitat de protegir la ciutat de les guerres que aleshores mantenien les Corones d’Aragó i Castella pel control de les terres conquerides en la seua expansió peninsular cap a territori andalusí. Va ser enderrocada l’any 1865, desprès de cinc segles d’existència.

Hi adjunte a continuació una fotografia de les restes d’aquella torre retrobada, i una fotografia aèria indicant el lloc exacte on es trobà:

 

Però, quina torre era aquella?

València conserva magnífiques representacions pictòriques de com era la ciutat abans de la desaparició de les seues muralles.
Anthonie van den Wjingarde, en 1563; Mancelli en 1608; el Pare Tosca en 1704 i Alfred Guesdon en 1853, ens van deixar algunes de les millors representacions pictòriques històriques que s’han fet del Cap i casal.

Si ens atenim a l’indret exacte on es trobaren aquestes restes, podem deduir-ne que es tracta de la tercera torre de la muralla existent en direcció cap a la Porta de Serrans, vista des del desaparegut Portal Nou.

En els dibuixos d’Anthonie van den Wjingarde (el més antic de tots) i d’Alfred Guesdon (l’últim, abans de l’enderrocament de les muralles) que hi adjunte a continuació, he identificat amb una fletxa quina era probablement en aquelles representacions la torre retrobada, la qual cosa ens permet ja situar-la en el mapa de la València antiga.

Ací podeu veure-la:

Compartir aquesta publicació

Visites des de l'1 de febrer de 2022

Publicacions relacionades

L’únic llenç de muralla medieval cristiana existent a València.

La muralla tardomedieval cristiana que envoltava València, va desaparèixer a partir de l'any 1865. Només un llenç hi va sobreviure...

Un antic document gràfic únic, què ens mostra com era l’antiga Porta de la Mar de la muralla de València.

Un extraordinari document gràfic ens mostra com era l'antiga Porta de la Mar de la muralla tardomedieval de València...

Podem reconèixer el traçat de les tres muralles històriques de València en el parcel·lari urbanístic actual de la ciutat?

Al llarg del seus més de dos mil.lenis d'existència, la ciutat ha tingut tres muralles diferents per protegir-la...

El Portal de Russafa de la muralla medieval de València.

L'únic document gràfic existent on apareix l'antic portal de Russafa, de la muralla medieval de València...

La influència romana en l’antiga Porta del Reial de la muralla medieval de València.

Els constructors d'alguns del grans portals que tenia l'antiga muralla de València, es van inspirar en altres portals ja construïts...

Els forats del Portal de Quart.

Els forats que podem observar a la façana del portal de Quart, ens parlen dels setges militars patits per la ciutat al llarg de la seua història...