Una torre de la muralla tardomedieval, dins d’un túnel de trànsit de cotxes.

1
4925

Si conduïm el cotxe pel túnel que uneix els carrers de Guillem de Castro amb Blanqueries, en la marginal dreta del llit del Túria, en el moment que comencem a eixir del túnel per a continuar cap a la porta dels Serrans, si ens fixem be “amb ulls curiosos”, observarem adossada a la paret dreta, sobre l’asfalt, una curiosa pedra d’una bona mida de forma rectangular, lleugerament bombada.

Potser diverses vegades haurem passat per aquest indret, i ens haurà passat desapercebuda. O potser no. En tot cas, cal dir que aquest element forma part d’una torre de la muralla medieval que hi aparegué quan el túnel va ser construït, i que el Servei d’Arqueologia municipal va estimar oportú preservar, encara que a hores d’ara no hi haja cap senyalització enlloc que indique la seua procedència.

En aquesta vista aèria de Google Maps, he assenyalat la seua ubicació exacta, per a què pugau localitzar-la fàcilment:

Aquesta torre, situada just al costat del desaparegut Portal Nou, era la primera de la muralla en direcció cap a la Porta dels Serrans.
En un apunt que vaig publicar fa un parell de setmanes, vaig parlar de la troballa dels fonaments d’una altra torre de la muralla tardomedieval que es va produir durant la realització d’unes obres municipals de canalització de l’aigua potable. Aquesta troballa s’ubica molt a prop d’on es troba la torre de la que estic parlant en aquest apunt.

En la fotografia de capçalera d’aquesta entrada, podeu veure el tros de la torre, que són també visibles des de la barana de dalt, situada en els jardinets de la vora del riu. Hi adjunte a continuació una altra fotografia presa de més a prop:

Adjunte també a l’apunt una representació del mapa històric de la ciutat de 1704 fet pel Pare Tosca, on hi he assenyalat amb una fletxa quina era aquesta “torre del túnel”, què es trobava situada just al costat del desaparegut Portal Nou:

Subscriu

1 COMENTARI

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here