Una vella làpida que recorda l’any de construcció i el propietari d’un antic habitatge.

Inscriure la data de la construcció d’un edifici, i fins i tot qui en va ser el constructor o el seu propietari a la seua façana, és una tradició que arranca de molt antic, de l’època de l’antic Egipte.

A València podem trobar-ne diversos exemples. Però, sense dubte, n’hi ha un que crida especialment l’atenció per la seua antiguitat, ni més ni menys que de l’any 1673. Es tracta d’una senzilla placa adossada a la façana d’un antic edifici situat al barri del Mercat, concretament al carrer Ercilla, molt a prop de la cantonada amb el carrer Tundidors. A la placa, feta de pedra i incrustada en una façana de maó vist damunt d’una biga de fusta que fa funció de llinda, podem llegir: “AÑO 1673 DE VALERO MARTINEZ DE LA RAGA”.

En la capçalera de l’apunt podeu veure-la. I en la fotografia de a continuació podeu veure on trobar-la exactament:

Localització de l’antiga placa del carrer d’Ercilla.

Valero Martínez de la Raga era el nom d’un personatge pertanyent a la il·lustre família dels Martinez de la Raga, vinculada històricament a la localitat valenciana d’Aras de los Olmos, on tenien nombroses propietats. Els seus membres gaudien de la qualitat de “generosos” (gentilhomes descendents de cavallers, però no armats), i van anar ocupant successivament càrrecs públics civils i religiosos a la vila d’Alpuente i al “lloc” d’Aras al llarg de diversos segles, fins que el llinatge va quedar extingit en el segle XIX per manca de descendents varons.

L’origen del cognom La Raga se situa originalment a la localitat navarresa de Larraga. Els seus avantpassats van acompanyar el rei Jaume I en la conquesta de València, i com en tots aquests casos, van ser recompensats pel mateix rei amb propietats dins del Regne recent conquerit.

Probablement aquesta casa situada al carrer Ercilla fou propietat de Valero, de qui podem trobar esment en un manuscrit datat uns anys abans de la data que apareix a la placa, el 1663, sobre un procés de proves de parentela al que es van sotmetre els seus fills: “Proçés de unes proves de parentela que tenen los fills de Valero Martínez de la Raga y del quondam Matheu Fuertes ab Ursola Artesona fundadora de un benifet en Benetuser”.

Ací podeu trobar l’esment de Valero Martinez en el dit manuscrit:

Antic manuscrit on s’esmenta el possible propietari de l’habitatge, Valero Martínez de la Raga.

Compartir aquesta publicació

Visites des de l'1 de febrer de 2022

Publicacions relacionades

Edificis amb data i signatura d’autor.

Edificis amb signatura d'autor...

El desaparegut fanal 529 de la Catedral de València.

El record d'un antic fanal d'enllumenat per gas, en una cantonada de la Catedral de València...

Una retolació de carrer feta manualment pels seus propis veïns.

Una curiositat més de la retolació de carrers a València...

Un vell testimoni de l’antic municipi independent de Benimaclet.

Una retolaciö esdevinguda testimoni viu d'un passat històric com a municipi independent...

Les antigues plaques d’identificació de Districtes i Barris de València.

Les plaques que identificaren Districtes, Barris i Illes de cases en el segle XIX...