El Camí vell de Picassent era un dels principals camins que unien la ciutat de València amb les hortes del sud, tenint com a destinació final el poble de Picassent, com el seu nom indica.
El seu traçat separava els antics quarters de Patraix i Russafa. En els seus voltants se situaven algunes de les millors alqueries històriques i jardins periurbans que tenia l’horta que envoltava la ciutat.
Era un camí molt transitat en temps passats. Després de la construcció del Pla sud en la dècada dels 1960, va quedat partit irremediablement en dues meitats.
En l’actualitat la part del cami que discorre per la zona de l’horta sud ha estat recuperada com a via verda, però del seu antic recorregut pel terme del Cap i casal en queda ben poca cosa, que es concentra principalment al voltant de la tàpia est del Cementeri municipal, al costat de la Rambleta.
El camí, desprès d’eixir de la ciutat, travessava el nucli històric de Patraix. Poc abans d’arribar-hi, es bifurcava en un altre que anava cap a Torrent.

El traçat de l’antic camí al seu pas per Patraix ha quedat esborrat i absorvit pel seu nou parcel.lari urbà. No obstant això, encara podem descobrir una antiga retolació ceràmica en aquest barri que ens recorda el seu traçat.
Concretament, podem trobar-la a la façana d’un vell edifici del carrer Beat Nicolau Factor, a l’altura del seu numero 20, en un tram que unia el casc històric del barri amb l’actual església parroquial de Santa Maria de Jesus, què va formar part d’un històric convent de franciscans observants, fundat per la Reina Maria de Castella l’any 1428. Aquest convent va ser convertit després de la desamortització en fàbrica de filatures i, posteriorment, a partir de 1866, en manicomi provincial.
La retolació diu: “TRAST 2 11 CAMINO DE PICASENT“. El Trast era una subdivisió del territori, de rango inferior al de barri, la competència del qual li corresponia a un lloctinent de l’alcalde. El camí de Picassent tenia 10 trasts; aquesta retolació ens està indicant el número 2.
En aquesta fotografia podeu veure-la:

