Unes curioses torres situades a l’inici de l’avinguda d’Aragó de València.

En un article que vaig publicar fa unes setmanes, vaig parlar de l’antiga Estació de ferrocarrils d’Aragó que tingué la ciutat, que la comunicava per tren amb diverses ciutats i pobles d’Aragó. D’ahi el seu nom.

Aquella estació, després de més de seixanta anys de servei ininterromput, va desaparèixer l’any 1974. Poques coses ens han quedat d’ella, entre elles l’enorme marquesina que cobria les andanes, que va ser subhastada i adquirida per una fàbrica per servir de coberta a les seues instal·lacions. Vaig parlar d’aquest curiós fet en un article previ, què podeu llegir en el següent enllaç:

Cal dir, però, que no solament va sobreviure la marquesina d’aquella estació, encara que situada actualment en un altre indret i fent una funció molt diferent a la seua original. Perque tres edificacions que es van construir davant de la seua façana principal, allà per l’any 1930, dos torres i una casa de una planta que servien de duana de les mercaderies que arribaven a la ciutat (els anomenats “fielatos” municipals) van ser també, sortosament, lliurades de la seua desaparició.

Antiga estació ferroviària d’Aragó. Assenyalats en roig, els edificis de les duanes.(Font: Arquitectura y Empresa).
Estació d’Aragó i edificis de duanes.

A hores d’ara aquestes edificacions tenen un ús municipal i es conserven en bon estat de conservació. Romanen integrades en el paisatge urbà de la ciutat, enmig d’una rotonda enjardinada a la plaça de Saragossa que es situa a la confluència amb l’Albereda, l’avinguda del Port i l’avinguda d’Aragó, aquesta última sorgida precisament de la desaparició de l’estació i de la seua platja de vies.

Cases de duanes de l’antiga estació d’Aragó (Font: La Valencia insólita)

Amb el temps transcorregut des de llavors, aquestes edificacions han esdevingut testimonis muts de l’existència d’una antiga estació ferroviària que, després de l’Estació del Nord, va ser durant diverses dècades la més important que tingué la ciutat.

Compartir aquesta publicació

Visites des de l'1 de febrer de 2022

Publicacions relacionades

La curiosa torre “de guaita” de l’avinguda dels Tarongers.

Un altre element més conservat, de la desapareguda Estació ferroviària d'Aragó...

La reixa exterior de la desapareguda Estació d’Aragó de València.

Un altre element característic més de la desapareguda estació d'Aragó, que es va lliurar de la desaparició...

La marquesina de l’antiga Estació d’Aragó de València, esdevinguda teulada d’una fàbrica.

Un testimoni encara viu d'aquella antiga estació ferroviària de València...