Unes làpides davall de l’arc d’entrada de la porta dels Ferros de la Catedral de València.

0
2356

En el segle XV es va realitzar l’última gran ampliació de la Catedral de València. Aquelles obres es coneixen com les de la “Arcada Nova“, i van consistir en allargar un cos la nau de la Catedral fins a integrar-hi la torre del Micalet i l’Aula Capitular, que fins llavors havien romàs exemptes.

La nova façana resultant d’aquella ampliació, als peus de la Catedral, va incorporar una nova porta gòtica. Aquella porta, probablement senzilla en el seu disseny, va considerar-se ja decadent en el seu estil arquitectònic en el segle XVII, i poc digna de formar part d’una Catedral Metropolitana tan important com era la de València.

L’any 1621 va morir na Mariana Mont d’Aguilar, una rica vídua veïna de València. En fer-ho sense descendència directa, va ordenar el seu testament en favor de la seua neboda, Petronila Dionisia de Mont.

La condició testamentària que posà la vídua va ser la de què la seua fortuna havia de servir per construir una nova porta als peus de la Catedral, substituint l’existent gòtica, a fi de realçar la figura del Micalet.

Fa un temps vaig escriure un apunt sobre aquesta desapareguda porta gòtica, i la seua probable localització. Ací teniu l’enllaç:

Els desitjos de na Mariana Mont encara tardarien un temps en fer-se realitat. Perquè no va ser fins l’any 1701 quan es va organitzar un concurs de projectes per construir-hi una nova portada, concurs que va ser guanyat per Konrad Rudolf, arquitecte alemany que formava part del seguici de l’arxiduc Carles d’Àustria.

Konrad va guanyar amb un projecte en el qual s’assajava, per primera vegada a la Península, una façana barroca amb interseccions de superfícies còncaves i convexes, trencant amb el tradicional disseny de façanes planes.

Fa un temps vaig escriure també un apunt sobre aquesta meravellosa portada barroca. Ací podeu trobar l’enllaç:

És un fet prou desconegut, però, que en agraïment a aquella generosa donació que va fer possible construir l’actual porta dels Ferros, les restes de Mariana Mont i de la seua neboda Petronila descansen sota una làpida situada tot just baix de l’arc d’entrada d’aquesta portada, just en el lloc on es troben les portes d’entrada de fusta.

Hi adjunte a continuació unes fotografies que vos permetran localitzar l’indret exacte on es troba aquesta làpida:

Localització de la làpida de na Mariana Mont, a la porta barroca de la Catedral de València (Fotografia pròpia).
Làpida de na Mariana Mont, vista des de l’exterior (Fotografia pròpia).
Làpida de na Mariana Mont, vista des de l’interior de la Catedral (Fotografia pròpia)

Subscriu

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here