Uns curiosos números i lletres escrits en els carreus del Pont del Real.

1
8920

Si passegem pel llit del Túria, ara enjardinat, a l’altura del pont del Real en la seua unió amb l’ampit del passeig de la Ciutadella, i observem “amb ulls curiosos” alguns dels carreus del pont i de l’ampit adjacent, veurem escrits en alguns d’ells unes lletres i números negres que, pel seu aspecte, semblen recents.

Aquest pont va ser construït el 1589, després que l’anterior, de fusta, fora destruït per una de les periòdiques riuades que pateix la ciutat.
I així va romandre fins què en els anys 1960 es va decidir que s’havia quedat xicotet, i que calia fer-lo més ample.

Una de les conseqüències d’aquesta ampliació va ser l’enderrocament del Palau de Mustieles, situat a la cantonada del passeig de la Ciutadella amb la plaça Tetuan, en considerar l’ajuntament que entorpiria el trànsit rodat que generaria el nou pont ampliat. D’aquesta lamentable desaparició ja vaig parlar en un anterior apunt publicat en aquesta pàgina.

Ací podeu veure una fotografia d’aquell palau (a l’esquerra), ara ja en el record:

 

Efectivament, l’any 1968 l’amplada del pont es va ampliar fins als 26,60 m. per habilitar tres carrils de trànsit per sentit. Per a fer l’obra, es va desmuntar pedra a pedra tota la cara que mirava aigües avall, cap al mar, es van perllongar el tauler i els arcs i es va tornar a muntar el trencaclosques de carreus que prèviament s’havia desmuntat del pont original.

Per poder-ho fer sense equivocacions, els carreus van ser identificats amb pintura de quitrà. Els números i lletres que ara hi podem veure corresponen a aquesta identificació, com apareix en aquestes fotografies:

 

Com a curiositat, els dos carreus que hi ha a la mateixa cantonada del pont es van identificar com “Iz” (Izquierda) i “Dcha” (Derecha), per a evitar l’error en la seua re-col.locació.

Ací podeu veure-ho:

 

Una greu manca de respecte al patrimoni, potser provocat també pel fet que llavors no se sabia que anys després el llit del riu es convertiria en una gran espai per a l’esplai públic i que, per tant, els seus carreus serien molt més visibles.

En aquesta fotografia assenyale amb un quadrat groc l’indret on podeu veure’ls, si hi esteu interessants:

 

Si esteu interessats també en veure la “cicatriu” que va causar en el pont aquella ampliació, podeu fer-ho amb claredat baix dels seus arcs, on podeu observar clarament la junta d’unió que mostra el seu antic ample.

Ací la teniu:

 

En aquesta fotografia de l’any 1968 podeu veure el pont tot just inaugurat, encara amb la Fira de Mostres en el lloc on actualment existeix l’edifici anomenat la Pagoda, construït en els anys 1970:

Subscriu

1 COMENTARI

  1. Molt interessant. És habitual marcar els carreus d’edificis i construccions que es desmunten, modifiquen o traslladen. Aquí, a Barcelona tenim uns quants exemples d’edificis que en un moment donat van ser desmantellats i traslladats a un altre punt de la ciutat.
    Un exemple seria, recentment he vist un petit reportatge sobre ell, el cas del Monestir de Jonqueres, situat a l’espai que avui ocupen entre d’altres, l’edifici de La Caixa. El monestir va ser desmuntat i els carreus numerats, després es va reconstruir més amunt. Avui és l’església i monestir de La Concepció.
    Una peculiaritat és que quan van reconstruir el claustre van adonar-se que el terreny era més petit, el claustre va quedar reduït.
    Alguns dels elements sobrants van servir per construír una altra església.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here