València, Capital de la Ii República. Quins records hi romanen d’aquella capitalitat?

0
945

Amb aquest sisè apunt acabaré la sèrie d’apunts dedicada a relatar fets curiosos i en bona part desconeguts relacionats amb la capitalitat de la República espanyola que fa ara 80 anys va recaure a València.

En tots els apunts anteriors en què he parlat sobre aquesta capitalitat, he posat de manifest l’extraordinari auge que va gaudir la ciutat en molts diversos aspectes durant aquell període de temps, com va ser en el polític, però també en l’artístic, en el literari, en el cultural, en l’ideològic i en el propagandístic, sense precedents en tota la seua història.
Però, malgrat aquest moment en el temps tan especial en la història de la ciutat, d’una gran rellevància per a l’urbs i per als seus habitants d’aleshores, cap recordatori sembla commemorar a València aquell esdeveniment tan especial en què va ser capital de l’estat, i durant el qual totes les mirades nacionals i internacionals es dirigien a ella.

Cap recordatori, excepte un: una placa col·locada a la façana del que llavors era l’Hotel Palace del carrer de la Pau, reconvertit en Ministeri d’Instrucció Pública i Casa de la Cultura, presidida pel extraordinari poeta Antonio Machado.

Per aquest indret van passar els intel·lectuals i artistes nacionals i internacionals més prestigiosos del moment, dins del II Congrés d’Intel·lectuals en defensa de la Cultura celebrat a l’Ajuntament de València, per la qual cosa l’Hotel Palace va passar a ser conegut popularment com “La Casa dels sabuts”.

Un congrés que el Nobel de literatura, Gabriel García Márquez, va qualificar com “el congrés d’intel·lectuals amb major transcendència històrica” que s’ha celebrat en tota la seua història. Aquesta placa, erigida l’any 1984 sent batlle de la ciutat Ricard Pérez Casado, recorda a la ciutadania aquest esdeveniment.

Arran de l’aniversari de la capitalitat de la República, l’actual consistori municipal va col.locar a la ciutat diverses plaques que recorden alguns esdeveniments d’aquells anys, com ara la localització d’algun refugi antiaeri o alguns impactes en façanes de les bombes de l’aviació italiana que, amb seu a Mallorca, bombardejà la ciutat en moltes ocasions.

Aquests recordatoris, tan necessaris per ajudar a mantindre viva la memòria de la ciutat, s’han afegit a la placa commemorativa que he esmentat, de la que adjunte a l’apunt sengles fotografies. En una d’elles he assenyalat en groc on es troba a la façana de l’actual Hotel Vinci del carrer de la Pau, per a què pugau localitzar-la amb facilitat.

 

Subscriu

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here