València, pionera en el món en la vacunació contra el còlera.

En un dia com hui en què és notícia l’inici massiu de la vacunació contra la pandèmia del Covid-19, tant a Espanya com a la resta d’Europa, crec necessari ressaltar un fet tan desconegut com a rellevant en la història de la ciutat de València, esdevingut fa ara 135 anys.

Perquè València va esdevenir la primera ciutat del món en què es va començar a vacunar de manera massiva a la població contra una altra de les grans pandèmies que va assotar el món en el segle XIX, i que en aquells moments castigava intensament el Cap i casal i altres poblacions valencianes: el còlera.

Per donar una idea de la magnitud d’aquella pandèmia, cal dir que aquesta malaltia, que afectà al territori espanyol en quatre ocasions al llarg d’aquell segle, va acabar amb la vida de 800.000 espanyols en tot just 50 anys.

S’estima que va arribar a Europa des de l’Índia al voltant de l’any 1820, seguint les grans rutes comercials. Però no va ser fins a l’any 1884 quan el microbiòleg alemany Robert Kock va descobrir el bacil que la provocava. I va ser un metge català, Jaume Ferran, el primer que va preparar i administrar de manera massiva aquesta vacuna a la problació. I això és va produir a la ciutat de València.

Fotografia del doctor Jaume Ferran.

El doctor Ferran hi va arribar des de Tortosa, on exercia com a metge titular i on havia estat realitzant investigacions sobre la vacuna. Va ser cridat pel propi Ajuntament, en ésser detectat un important brot a la ciutat que s’expandia sense control durant el mes d’abril de 1885.

Ferran, ajudat per altres metges valencians, va poder preparar 52.000 dosi de la primera vacuna contra la còlera en un pis del numero 23 del carrer Pasqual i Genis, propietat d’un altre important metge valencià, el doctor Manuel Candela, qui dóna actualment nom a una important avinguda de la ciutat.

Ahí, en aqueix pis del carrer Pascual i Genís, va començar la vacunació massiva contra el colera al món. Els seus primers receptors van ser habitants de la ciutat i d’altres poblacions valencianes, com Alzira, en què la pandèmia estava fent estralls.

Casa on es va preparar i administrar la primera vacuna contra el còlera en el món (fotografia pròpia).

Però el reconeixement oficial de la vacuna es va fer esperar encara molts anys. No va ser fins a 1919, quan va ser reconeguda oficialment a Paris en un Congrés mèdic internacional.

En aquesta entrada que vaig publicar fa uns mesos a la web, podeu ampliar la informació d’aquest rellevant fet per a València:

Compartir aquesta publicació

Visites des de l'1 de febrer de 2022

Publicacions relacionades

El Garatge Guimerà, un garatge d’un altre temps.

Una garatge que ha desafiat impassible el pas del temps...

Els antics panells ceràmics de Philips.

Els únics panells ceràmics publicitaris que romanen a València...

La “finca dels collons” de València.

La finca que deixava bocabadats a molts dels viatgers que arribaven a València per l'Estació del Nord...

La font viatgera del Monestir de la Valldigna.

Una antiga font que va viatjar entre Simat de la Valldigna i València...

Les fonts “franceses” de València.

Les fonts "franceses" van ser de les primeres instal.lades a la ciutat després de l'arribada de l'aigua potable...

Els antics cantons arrodonits del centre històric de València.

Perquè els cantons dels antics palaus nobiliàris s'arredonien?