La visita d’incògnit de l’Emperadriu Sissi a València i a la Ceramo.

Aquesta història és realment molt poc coneguda. Però va ser realitat, fa just aquests dies 125 anys. I un gran esdeveniment en la València d’aquella època, que va ser recollit per la premsa local, en concret pel diari Las Provincias de data 28 desembre 1892.

Aquell dia aquest periòdic duia en portada una informació que parlava d’un personatge molt de moda llavors, l’Emperadriu Sissí d’Àustria, que es trobava amb el seu vaixell a l’illa de Mallorca.
En la redacció de Las Provincias sabien que aquell mateix dia 28 Sissi anava a vindre a València, però aquesta informació es va mantindre en secret al públic per una raó que explicaré ara a continuació.

I efectivament, així va ser.

A les vuit i mitja d’aquell matí, el Miramar, el vaixell de la Marina imperial austro-hongaresa que complia amb la missió de portar a Sissi per diferents ports de la mediterrània, atracava a la dàrsena del Port de València, que en aquell temps tenia un aspecte molt descuidat, com es pot veure en aquesta fotografia d’aquella època:

Ací podeu veure com era el Miramar, ell vaixell que duia a l’Emperadriu a València:

La redacció del diari va tindre bona cura de respectar una clàusula informativa bàsica que li havien fet arribar: la visita era privada i d’incògnit. No se li havia de donar, per tant, tractament oficial. Per això, el dia i l’hora de la seua arribada a la ciutat no es va a fer públic.

El secret arribava fins ací, perquè les activitats que va fer Sissi per la ciutat sí es van fer públiques per la premsa d’aquells dies.
Per això ara sabem que l’Emperadriu va visitar aquell matí la Fonda Hotel España, situada en la desapareguda davallada de Sant Francesc, per poder allotjar-se en un indret ben cèntric de la ciutat. Però sembla ser que a Sissi no li va agradar massa la Fonda, ja que després de veure diverses habitacions no s’hi va quedar. Se sap que a l’hotel va demanar l’assistència d’un intèrpret per tal de visitar amb ell la ciutat.

Però, quines zones de València va visitar Sissi aquells dies de desembre de 1892?

Se sap que va recórrer el carrer de Sant Vicent, la plaça de la Reina (que era molt més menuda que l’actual), el ja desaparegut carrer de Saragossa, va visitar la Catedral, la Basílica, la Llotja i el seu bulliciós mercat de carrer situat al seu costat (aleshores encara no existia el Mercat Central), l’edifici de la Duana (actualment Tribunal Superior de Justícia, i llavors Fàbrica de Tabacs) i els jardins de la Glorieta. Com estava molt a prop, va recórrer també la Fira de Nadal instal·lada al Pla del Remei, a hores d’ara avinguda de Navarro Reverter.

El diari Las Provincias del 30 de desembre informava que l’Emperadriu havia visitat el dia anterior els molls del port, i que després s’en havia pujat al tramvia de vapor, el popular “Ravatxol” (que unia el Grao amb València), per arribar fins a l’edifici de l’Audiència, actual Palau de la Generalitat Valenciana.

Ací teniu una fotografia d’aquell popular tramvia:

Més tard va decidir anar de compres d’incògnit. Sembla ser que fins i tot va a amagar el seu rostre per no ser reconeguda entre la gent, atès que en aquells dies Sissí tenia molta popularitat i els seus retrats i fotografies solien aparèixer en els diaris de l’època.
Se sap que es va gastar 200 pessetes comprant collarets i agulles de monyo típics de les llauradores en una tenda d’argent de la plaça Lope de Vega, probablement en la Plateria del Sol que apareix en la fotografia a continuació:

Després de fer compres pel centre de la ciutat, va traslladar-se fins a una fàbrica de ceràmica, què llavors gosava d’una merescuda fama arreu d’Europa: la fàbrica de la Ceramo, situada al barri de Benicalap. Ací podeu veure la seua entrada principal, situada a l’avinguda de Burjassot:

La Ceramo, un referent patrimonial actualment a la ciutat per la seua característica portada d’estil neomudèjar, era una fàbrica en la qual els seus forns produïen una magnífica ceràmica, única per la seua originalitat (de reflexos daurats), fonamentalment teules i majòliques d’estil neomudèjar (seguint les tècniques artesans originals dels àrabs), àmfores, gerros, pisa policroma o monocroma, pisa daurada i ceràmica de reflex metàl·lic (gots, plats, …).
Aquest tipus de ceràmica es considera originària de Bagdad i va ser portada a la península pels musulmans en el segle X.

Ací teniu algunes fotografies dels seus apreciats productes:

Una ceràmica que va vestir alguns dels principals edificis del Cap i casal, com ara l’Ajuntament, l’Estació del Nord, els Mercats modernistes de Colom i Central, etc… Ací podeu veure algunes fotografies d’elements ceràmics produïts a La Ceramo, situats als principals edificis de la ciutat:

A Sissi li agradava molt aquella ceràmica, tan peculiar i original. Per això un dels objectius de la seua visita era el de visitar la fàbrica i comprar diverses peces de ceràmica que, molt probablement, encara lluiran en alguns espais del palau de Viena.

Com he esmentat ades, els seus productes tenien molt de renom fora de les nostres fronteres per la seua ceràmica de reflex metàl·lic, fins al punt que en el propi palau de Hofburg de Viena, on habitava Sissi amb l’Emperador Francesc Josep I d’Austria, hi havia ceràmica valenciana de la Ceramo.

En total Sissi va romandre a València tres dies i mig. Vingué d’incògnit i per aquesta raó no va acceptar rebre a cap autoritat oficial. Només el cònsul de l’imperi Austro-hungar, el primer dels Goerlich asseguts a València, va ser rebut uns minuts l’últim dia de la seua estada a la ciutat.

Sis anys desprès, en 1898, Sissi va ser assassinada pel anarquista italià Luigi Lucheni en Ginebra.

Una història sense dubte molt curiosa, sorprenent i poc coneguda!

Compartir aquesta publicació

Visites des de l'1 de febrer de 2022

Publicacions relacionades

València, una ciutat sense memòria.

La familia valenciana més poderosa de la seua història...

El “capellà de les ratlletes”, un passejant amb ulls curiosos del segle XVIII.

El pare Vicent Tosca, va ser un dels novatores valencians més destacats i autor del millor plànol històric que ha tingut la ciutat...