Paterna aprova en ple ser reconeguda com a “Ciutat del Foc”

Els orígens de les tradicions que relacionen a Paterna amb la pólvora i el foc daten del segle XVIII

El grup municipal socialista ha presentat una moció perquè la ciutat obtingui aquesta declaració, que ha estat aprovada per unanimitat per la resta de grups polítics durant el ple d’avui.

La cultura del foc i l’arrelada relació dels paterners i paterneres amb la pólvora han impulsat aquesta iniciativa que ara s’elevarà a les Corts Valencianes per a la seva aprovació.

L’Ajuntament ha aprovat en el ple celebrat avui que la ciutat sigui declarada Paterna Ciutat del Foc a iniciativa del grup municipal socialista, que ha presentat una moció, aprovada per unanimitat per tots els grups polítics, per a elevar a les Corts valencianes aquesta sol·licitud de declaració.

Tal com ha afirmat la regidora de Turisme, Cultura i Foc, Teresa Espinosa, “la relació entre Paterna i la pólvora és històrica i es remunta al segle XVIII” al mateix temps que ha assenyalat que “amb el pas dels anys, les tradicions relacionades amb el foc no han fet més que afermar-se i intensificar-se en el municipi, tant amb l’emblemàtica Cordà com amb tota una sèrie de manifestacions que fan del municipi un referent en la cultura del foc”.

Per a deixar constància d’aquesta especial relació entre la ciutat i la pólvora, la moció fa un resum de tot el que uneix a Paterna amb el foc i que forma part de la identitat cultural dels paterners i paterneres.

En aquest sentit, el document incideix en la Cordà, de la qual destaca la seva declaració com a Festa d’Interès Turístic Autonòmic en 2007 i Nacional en 2017 i subratlla que fins disposa d’himne propi: “Foc, foc i foc”.

De la mateixa manera, també destaquen l’existència a la ciutat d’un monument al tirador i de logotip propi registrat així com d’un Consell Sectorial, del càrrec de Coeter Major i d’una regidoria pròpia del Foc.

Durant la seva intervenció, Espinosa ha recordat que Paterna és també pionera quant a la regulació de l’ús de material pirotècnic i organitza cursos RGCRE i CRE per a habilitar als tiradors i tiradores.

Així mateix, ha indicat que l’Ajuntament va adquirir l’any passat un edifici al carrer Major que albergarà un Centre d’Interpretació de la Cordà i que portarà el nom de Pepín Damián Polo, en honor al recentment mort Coeter Major Emèrit.

“A més de l’emblemàtica Cordà” – ha destacat Espinosa – “la pólvora i el foc estan fortament assentats en la vida cultural i social de Paterna i en les representacions festives de Junta Local Fallera, de la Federació Intercomparsas, de la Real Confraria del Santíssim Crist o les de la Federació Interpenyes”.

Finalment, Teresa Espinosa ha afirmat que “ser coneguts i reconeguts com a Ciutat del Foc és un reconeixement a la identitat cultural dels paterners i paterneres i al sentiment i passió amb el qual vivim tots i cadascun dels actes de foc”.

ValenciàEspañol