Paterna no participa, decideix Sagredo

Per a dignificar alguna cosa, primer t’he l’has de creure i conèixer.

La Participació Ciutadana és un dret legítim dels ciutadans a intervindre en la presa de decisions respecte als recursos i accions que porten endavant els governs i tenen un impacte en el desenvolupament de les seues comunitats.

Per a facilitar la Participació cal un marc legal i uns mecanismes democràtics i això és exactament el primer que férem a Paterna quan entrarem a governar: una nova Carta de Participació Ciutadana elaborada col•laborativament amb el veïnat. A continuació enfortirem les juntes de barri i el Consell de Participació, màxim òrgan de la Participació a Paterna. I nomenàrem un nou president del Consell. Ja no era l’alcalde de torn sinó un veí triat democràticament.

També iniciarem la Gran Fira, on les entitats de Paterna podien mostrar al poble la gran tasca que fan al llarg de tot l’any. I, per suposat, posarem en marxa processos de presa de decisions per a que la ciutadania fera propostes i prioritzara en que volia gastar els diners: 1 milió de pressupostos participatius repartit pels barris i 20 milions co-finançats per Europa al pla actua. Sense oblidar la necessitat de crear un Portal de Govern Obert Paterna Participa.

 Però 2 anys després amb el govern de Sagredo ni sabem res dels pressupostos participatius, ni de la fulla de ruta del pla Actua amb la conseqüent penalització d’Europa per fer projectes atenent als “capritxos”. I han deixat morir les juntes de barri i el Consell de Participació i no per culpa de la pandèmia. Abans, ja estaven ferides de mort. Tot el treball i la implicació d’associacions i veïnat per millorar la vida dels paterners i paterneres al fem. Però, això és el que té, no creure’s la participació.

I quan un no es creu la participació de cap de les maneres i necessita fer-se la foto fent-se passar per l’Alcalde més participatiu de tots… s’inventa un procés de Participació Pública com l’anunciat fa uns dies: “Decide tu Paterna”. On decidir, decidir, podem decidir poc. El peix ja està venut! Pràcticament tots els projectes han sigut anunciats en premsa i aprovats en ple, per tant s’han d’executar. No hi ha cabuda per a valorar-los o votar-los. En alguns es parlava d’execució imminent fa uns anys, com la restauració de la Torre.

Molts ja foren  proposats i votats per la ciutadania (parcs infantils, medi ambient, patrimoni, pistes esportives) abans o són finançats per fons Europeus, i altres es troben en el pressupost ordinari perquè son manteniment de via pública o depenen d’una encomana: arreglo de carrers, dels escocells, de les tanques, gestió de residus i substitució de contenidors… I que passa si sumem l’import de tots els projectes? El resultat de la suma és quasi 12 milions, just el pressupost que planteja l’Ajuntament per a que els ciutadans decidisquen. Però, decidir què si s’han de fer tots.

En definitiva, queda clar que ací no es decideix res, però, i “lo bonico” que queda dir que els veïns de Paterna podran decidir el destí de quasi 12 milions d’euros de superàvit. Ni més ni menys que 12 milions!! De superàvit? Si anunciaren en premsa que tancaren el 2019 amb 3 milions. Miracle!! S’han multiplicat els milions. Com es multipliquen les mentides i el fum que ens ven Sagredo. Perquè este procés no és més que això fum embolicat amb un llacet molt xulo.

Neus Herrero Sebastià es regidora de Compromís per Paterna

CatalanSpanish