jueves, 18 abril 2024

Noticias de Castellón y provincia

Patim Castelló reclama recursos adaptats a les necessitats de les persones majors amb addiccions

Les competències bàsiques per a l'ús de moltes persones amb addiccions estan molt allunyades del que demanda el mercat laboral.

El 24% dels pacients atesos en la comunitat terapèutica Els Magraners té més de 50 anys. I aqueixa xifra quasi es duplica (44%) si s’afigen els casos de persones majors de 42 anys que han iniciat un tractament durant l’últim any per este centre gestionat per l’Associació Patim a Castelló.

L’envelliment de la població atesa per consum de drogues tòxiques planteja una profunda reflexió sobre la resposta que està rebent este col·lectiu quan intenta mantenir una vida normalitzada. “Potser ha arribat l’hora d’empatitzar amb els que no arriben, treballant també amb els objectius menys exigents que els proporcionen una vida plena, que en moltes ocasions pot ser la compressió, cobrir necessitats bàsiques o no jutjar”, explica el responsable del centre de dia de Patim, Ariel de Lucas.

La celebració del Dia Internacional contra l’ús indegut o el tràfic il·lícit de drogues que se celebra hui, sota el lema “per a una millor cura”, permet posar sobre la taula un vell debat en l’àmbit de les addiccions. “Necessitem recursos de continuïtat adaptats a les necessitats d’estes persones majors amb addiccions, els qui pateixen patologia dual i trial o aquelles persones que no encaixen en el nostre sistema, perquè puguen incloure qualsevol opció que optimitze el seu tractament”, remarca el president de Patim, Francisco López i Segarra.

“Comencem la desescalada d’exigència i optimitzem el benestar de la nostra ciutadania sense por a cronificar l’atenció”, afig.
En l’àmbit laboral, la situació a la qual s’enfronten estes persones pot accentuar les seues dificultats. Des del servei d’Ús de Patim consideren que en l’actualitat les competències bàsiques requerides en formació estan molt allunyades d’estos col·lectius. Es necessiten recursos d’inserció sociolaboral continus en el temps –com les agències de col·locació- dotats de mitjans econòmics i/o programes pluriennals. “De poc serveixen els programes temporals sense continuïtat que no faciliten la consolidació d’hàbits i habilitats per a accedir al mercat laboral”, apunta Luisa Arenós, tècnica d’integració de Patim.

I a este context s’uneix un tercer element, els problemes judicials que en alguns casos compliquen tot el procés de tractament, especialment els deutes. Carolina de Mingo, assessora jurídica de Patim, adverteix que “la rapidesa i la facilitat amb la qual s’estan donant microcrèdits s’aconsegueix acceptant, per part de la financera, un elevat risc d’impagament per què no sol demanar-se la solvència de qui sol·licita el crèdit” i això implica en molts casos problemes posteriors, perquè “l’assetjament de les empreses que s’encarreguen de recuperar els diners deguts envaeix el procés terapèutic generant un desequilibri major en el pacient”.

Una mirada a la “[Re]construcció”

Per a intentar acosta el punt de vista de les persones que estan vivint un procés per a deixar el consum de drogues, Patim i el fotògraf Vicent Tena han creat l’exposició fotogràfica “[Re]construcció”. Un relat integrat per quinze imatges personals realitzat durant l’última etapa del confinament en la Comunitat Terapèutica Els Magraners. L’objectiu és fer visibles les reflexions de les persones que en ple procés de tractament. Esta mostra s’inaugura hui en la llibreria Babel de Castelló i podrà visitar-se durant tot l’estiu.

“Estes imatges representen aqueix viatge individual que comença en la memòria. En un passat continu que s’intenta canviar. Però també és una invitació cap a un demà en el qual tots estem implicats perquè el construïm com a societat”, expliquen des de Patim. “Intenten donar sentit al temps, al perdut i al qual ha de vindre. Hui són ací”.

La mostra fotogràfica “[Re]construcció”, que compta amb una versió en línia ambientada en diferents localitzacions del món, tindrà caràcter itinerant i forma part de les activitats que Patim ha organitzat amb motiu de la celebració del Dia Internacional contra l’ús indegut i el tràfic il·lícit de drogues, alineant-se també amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible que promouen Nacions Unides.

Últimas noticias

Contenido relacionado