Pautes per a celebrar Nadal sense contagis

Les reunions familiars a casa poden augmentar la probabilitat de contagiar-se o propagar la Covid-19.

Les reunions familiars a casa poden augmentar la probabilitat de contagiar-se o propagar la Covid-19.

Seran el Ministeri de Sanitat i les Comunitats Autònomes els que marquen els límits de les reunions familiars per Nadal, no obstant això, podem seguir una sèrie de pautes per a evitar contagis de coronavirus durant els menjars nadalencs.

Algunes persones no haurien d’assistir a reunions festives presencials

Les autoritats sanitàries recomanen que les persones que han donat positiu per Covid-19 o que van estar exposades a un cas de contagi, no haurien de participar en les reunions familiars.

Això inclou tant a les persones que ja han sigut diagnosticades de Covid-19, tant si presenten símptomes com si són asimptomàtiques, com aquelles que estan esperant els resultats d’un test PCR.

D’altra banda, si algú ha estat exposat al virus i està guardant una quarantena, tampoc hauria d’assistir a una reunió presencial per Nadal.

A més, es recomana a les persones majors, amb afeccions greus o amb el risc d’emmalaltir greument evitar qualsevol reunió amb no convivents.

Reunions nadalenques entre convivents

En primer lloc, i sempre que siga possible, es recomana que els menjars i sopars es realitzen entre familiars o persones convivents. Estes festes s’haurien d’evitar menjars d’empresa, amics, companys o familiars no convivents.

En les llars cal extremar les precaucions pel que limitar el nombre de comensals en la taula és una mesura preventiva recomanable. Sempre serà millor reunir-se huit persones abans que deu i sis persones abans que huit.

Els convidats han d’evitar el contacte directe, és a dir, en la mesura que siga possible es recomana no estrényer-se les mans, besar-se o abraçar-se, amb altres persones que no conviuen en la mateixa llar.

Les reunions a l’aire lliure serien una opció més favorable que organitzar celebracions en llocs tancats i mal ventilats. Si això no és possible, s’aconsella obrir les finestres per a augmentar la ventilació de les habitacions, o programar l’aire condicionat i la calefacció amb circulació contínua.

Exigir als convidats que usen màscara, excepte en menjar o beure i la rentada de mans freqüent. També és important mantenir la distància social entre les persones per a evitar contagis.

Consells per a evitar contagis en els menjars nadalencs

Les celebracions nadalenques comporten, normalment, la manipulació i preparació d’aliments per part dels amfitrions. Per este motiu, s’aconsella que es limite a una o dos persones les que s’encarreguen d’elaborar els menjars per Nadal.

En la cuina, s’ha de controlar la gent que entra i evitar que hi haja diverses persones manipulant els utensilis o els aliments que se serviran en la taula. Sempre cal llavar-se les mans amb freqüència mentre es cuina i es recomana que la persona que prepare el menjar porte màscara.

Els coberts, gots, plats i copes han d’estar identificats amb les inicials dels convidats, encara que es poden utilitzar productes d’un sol ús. No és recomanable posar en la taula plats per a compartir com a ensalades, aperitius o salses, per a controlar la proliferació dels contagis és millor servir individualment un menú de dos o tres plats principals i unes postres.

Designe un espai perquè els convidats es llaven les mans abans d’asseure’s en la taula, després de manipular el menjar o havent dinat. Es recomana que siga una persona la que servisca tots els plats, sense deixar de mantenir una distància respecte a la persona a la qual li serveix el menjar.

Canvie o llave la roba de taula immediatament després de la celebració familiar i oferisca papereres dempeus perquè els convidats puguen tirar els tovallons i articles d’un sol ús utilitzats per a menjar. S’han de llavar els plats amb aigua calenta i detergent immediatament després de la reunió.

Recomanacions per a celebrar el Nadal de manera segura

Este Nadal serà diferent, sens dubte, per la qual cosa la prevenció per a evitar contagis de coronavirus és fonamental.

S’ha de demanar als convidats que porten màscares addicionals, una bossa per a guardar-la mentre mengen o beuen, desinfectant de mans amb almenys un 60% d’alcohol i mocadors d’un sol ús.

Limitar el contacte amb superfícies d’ús freqüent o d’ús compartit, com a utensilis de servei en la taula, bany, etc. A més, s’aconsella desinfectar objectes compartits entre usos, sempre que siga possible.

Després dels menjars i els sopars sempre és habitual prendre una copa, ballar i cantar, però enguany es recomana que en les celebracions nadalenques s’evite cantar o cridar, especialment en espais tancats, mantenir la música a volum baix perquè les persones no hagen de cridar o parlar fort perquè les escolten.

Finalment, es recomana tractar a les mascotes com tractaria a altres familiars, és a dir, no cal deixar que les mascotes interactuen amb persones no convivents.

CatalanSpanish