```
miércoles, 24 abril 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

Payasospital inunda de nassos rojos huit hospitals valencians i puja un 44% les seues atencions a menors en 2018

L'ONG Payasospital ha crescut en totes les àrees en 2018 en augmentar en un 44 per cent les atencions a menors, amb 18.165, en un exercici amb més acompanyants atesos, més jornades de treball i més artistes en plantilla, que ha arribat als 24 pallassos. D'aquesta forma, l'associació ha inundat de nassos rojos huit hospitals públics valencians.

L’ONG Payasospital ha crescut en totes les àrees en 2018 en augmentar en un 44 per cent les atencions a menors, amb 18.165, en un exercici amb més acompanyants atesos, més jornades de treball i més artistes en plantilla, que ha arribat als 24 pallassos. D’aquesta forma, l’associació ha inundat de nassos rojos huit hospitals públics valencians.

Aquest és el balanç que ha realitzat el fundador i director artístic de Payasospital, Sergio Claramunt, aquest dilluns durant la presentació de la Memòria Anual de l’ONG. En l’acte també ha participat Flavia Sosa, la mare d’una xiqueta que va estar en l’hospital i va rebre l’assistència de l’organització.

La intervenció dels artistes suposa un complement al tractament mèdic que els menors reben en l’hospital. “La música, les cançons, el teatre, els jocs, els titelles o les bombolles de sabó són ferramentes que els ajuden a sentir-se com a xiquets de nou. Milloren l’ànim dels xiquets i els familiars que els acompanyen reduint els nivells d’estrés i ansietat”, ha assegurat Claramunt.

En aquest context, després de rebre la informació del personal sanitari, els artistes realitzen una actuació personalitzada i adaptada a cada xiquet, i els pallassos s’adapten al que creuen que els menors estan demandant. Així, en ocasions els xiquets participen en l’actuació i en unes altres són mers espectadors.

Durant 2018, l’organització va realitzar 18.165 atencions en hospitals, un 44% més que l’any anterior, i mostra que l’entitat està “remuntant” des de 2013, ja que aquest exercici representa un dels registres d’activitat més elevats, amb xifres properes a les dels millors anys, 2008 i 2009.

A aquestes atencions se sumen els 22.041 contactes amb familiars que, segons ha explicat Claramunt, “de veguades és més important el treball per a familiars, perquè són més conscients de la gravetat de la situació”.

A més, també han incrementat les jornades de treball, amb 559, per la qual cosa els dies de visita han augmentat un 53%. En la mateixa línia, la plantilla d’artistes que visiten els menors i els seus familiars ha crescut en sis pallassos, que estan en formació, arribant als 24.

Les atencions s’han concentrat en els huit hospitals públics de referència de la Comunitat i, tenint en compte el nombre de menors atesos, l’Hospital Clínic de València és el centre que major nombre d’intervencions acumula, seguit de la Fe, l’Hospital General d’Alacant, l’Hospital General de Castelló, el Doctor Peset, Sant Joan d’Alacant, la Plana de Vila-real i el General d’Elx.

VISITES PUNTUALS A DOS HOSPITALS

L’entitat manté la seua activitat en aquests huit hospitals de forma regular, mentre que en altres dos centres realitza visites puntuals. En aquest sentit, en l’Hospital d’Alcoi realitzen quatre visites anuals i en el de Sagunt, dos, en unes xifres que esperen “millorar” de cara a 2020.

Claramunt ha detallat que l’increment de l’activitat i dels artistes en 2018 ha sigut possible per un augment del 30% del total de les donacions respecte a 2017. A més, entre els reptes per a 2020, preveu un increment del 20% en el nombre d’intervencions terapèutiques en hospitals.

Quant al perfil dels menors, les atencions totals es reparteixen en un 65% en pacients aguts i un 35% en malalts crònics. A més, les actuacions terapèutiques s’han desenvolupat principalment en les unitats d’alt impacte, com són Oncologia Pediàtrica, la planta de Pediatria, UCI, Urgències Pediàtriques i Consultes Externes.

“MINIMITZAR L’ANSIETAT” DAVANT LES OPERACIONSA més, l’entitat ha començat a desenvolupar un nou programa en quiròfan, per la qual cosa ajuden els menors en la separació amb els seus pares i els acompanyen a la taula quirúrgica, on romanen realitzant jocs fins a la sedació. Els artistes també els acompanyen en el despertar, la qual cosa serveix per a “minimitzar l’ansietat i l’estrés” davant una operació.

Amb l’objectiu de visibilitzar la tasca de l’ONG i celebrar el seu 20 aniversari, Payasospital ha llançat un repte a tots els valencians que consisteix a omplir les xarxes socials de nassos rojos amb l’hashtag #retonariz.

“Volem visibilitzar que els nassos de pallasso els podem trobar en qualsevol lloc i situació, però els ‘nassos rojos’ de Payasospital estan amb qui han d’estar: els xiquets hospitalitzats i les seues famílies”, ha destacat Claramunt.

“L’ALEGRIA NO LA PERDEN, LA DONEN ELLS”

Per la seua banda, Flavia Sosa, mare d’una xiqueta a la qual li van diagnosticar leucèmia linfoblàstica aguda, ha assenyalat que, malgrat que la menor comença a fer la seua rutina en l’hospital, “segueixen sent xiquets, volen anar al parc, amb els amics i anar al col·legi”.

“Ells porten al món l’alegria i els jocs a l’hospital, que és la rutina dels xiquets. Ells segueixen volent jugar i ací tenen un espai on poden seguir sent xiquets malgrat el tractament. L’alegria de ser xiquets no la perden, la donen ells, els pallassos”, ha ressaltat Sosa.

Últimas noticias

Contenido relacionado