viernes, 29 marzo 2024

Noticias de Castellón y provincia

‘Pel meu país’, les memòries de Toni Royo que dibuixen la història de Castelló i del valencianisme actiu

El Menador ha acollit la presentació d'este llibre on es recullen capítols del que ha estat la lluita per la defensa de la llengua en els últims 50 anys i se cita i es reconeix la tasca de centenars de protagonistes anònims amb un índex onomàstic amb 900 entrades.

‘Pel meu país’ és la proposta literària de Toni Royo que a través d’un exquisit treball d’arxiu i memòria autobiogràfica dibuixa la història dels últims anys del valencianisme. Amb un índex onomàstic amb prop de 900 noms on es barregen les figures públiques més conegudes amb els veritables actors anònims dels fets històrics, esta recol·lecció d’episodis representa la visió i la memòria d’un dels valencianistes més actius i coneguts de les últimes dècades a Castelló.

La presentació, que ha tingut lloc este dimarts al Menador, ha comptat amb la presència de destacades personalitats del món de la cultura i per protocol de seguretat COVID i aforament també s’ha pogut seguir per les xarxes socials que han hagut inclús de limitar l’accés, segons ha lamentat el propi autor.

Amb Vicent Pitarch i Ali Brancal com a padrins de la cerimònia, i amb un text “tremendament amanós i digerible”, com l’ha qualificat Pitarch, el llibre representa “una parcel·la de la història del País Valencià… dels darrers 50 anys” a través de més de 100 ‘flaixos’. Amb l’anècdota inclosa d’una proposta de correcció del filòleg i sociolingüista en el capítol dedicat a Penyagolosa pel que fa a l’articulació del topònim, Pitarch ha reconegut el treball que implica esta obra i el que representa la tasca de documentació que hi ha al darrere.

Per la seua part, Ali Brancal, companya i amiga de l’autor, ha lloat la figura de Toni Royo però sobretot la seua esplèndida feina pel que fa a eixe “índex onomàstic amb 900 persones, on conviuen noms famosos on anònims i que només Toni Royo podia fer”.

Brancal també ha destacat el que representa este llibre perquè “dibuixa uns anys de la història del país i de la història de Castelló (…) amb una tasca arxivista excepcional”. “Llegiu el llibre i sabreu qui feia què en els moments importants”, hi ha conclòs.

Amb tot, un Antoni Royo conscient del seu protagonisme però fent gala de la seua característica timidesa per mantenir un lloc discret, ha agraït les paraules de reconeixement i la presència del públic, destacant que durant el confinament ja va confeccionar una mena d’annex per a complementar el “totxo” -com ell mateix l’ha definit- que este dimarts ha reunit al Menador activistes, simpatitzants i coneixedors de la història del valencianisme a les terres castellonenques en les últimes dècades.

Últimas noticias

Contenido relacionado