20 C
Valencia

‘Pel meu país’, les memòries de Toni Royo que dibuixen la història de Castelló i del valencianisme actiu

El Menador ha acollit la presentació d'este llibre on es recullen capítols del que ha estat la lluita per la defensa de la llengua en els últims 50 anys i se cita i es reconeix la tasca de centenars de protagonistes anònims amb un índex onomàstic amb 900 entrades.

- Publicitat -AVL

‘Pel meu país’ és la proposta literària de Toni Royo que a través d’un exquisit treball d’arxiu i memòria autobiogràfica dibuixa la història dels últims anys del valencianisme. Amb un índex onomàstic amb prop de 900 noms on es barregen les figures públiques més conegudes amb els veritables actors anònims dels fets històrics, esta recol·lecció d’episodis representa la visió i la memòria d’un dels valencianistes més actius i coneguts de les últimes dècades a Castelló.

La presentació, que ha tingut lloc este dimarts al Menador, ha comptat amb la presència de destacades personalitats del món de la cultura i per protocol de seguretat COVID i aforament també s’ha pogut seguir per les xarxes socials que han hagut inclús de limitar l’accés, segons ha lamentat el propi autor.

Amb Vicent Pitarch i Ali Brancal com a padrins de la cerimònia, i amb un text “tremendament amanós i digerible”, com l’ha qualificat Pitarch, el llibre representa “una parcel·la de la història del País Valencià… dels darrers 50 anys” a través de més de 100 ‘flaixos’. Amb l’anècdota inclosa d’una proposta de correcció del filòleg i sociolingüista en el capítol dedicat a Penyagolosa pel que fa a l’articulació del topònim, Pitarch ha reconegut el treball que implica esta obra i el que representa la tasca de documentació que hi ha al darrere.

Per la seua part, Ali Brancal, companya i amiga de l’autor, ha lloat la figura de Toni Royo però sobretot la seua esplèndida feina pel que fa a eixe “índex onomàstic amb 900 persones, on conviuen noms famosos on anònims i que només Toni Royo podia fer”.

Brancal també ha destacat el que representa este llibre perquè “dibuixa uns anys de la història del país i de la història de Castelló (…) amb una tasca arxivista excepcional”. “Llegiu el llibre i sabreu qui feia què en els moments importants”, hi ha conclòs.

Amb tot, un Antoni Royo conscient del seu protagonisme però fent gala de la seua característica timidesa per mantenir un lloc discret, ha agraït les paraules de reconeixement i la presència del públic, destacant que durant el confinament ja va confeccionar una mena d’annex per a complementar el “totxo” -com ell mateix l’ha definit- que este dimarts ha reunit al Menador activistes, simpatitzants i coneixedors de la història del valencianisme a les terres castellonenques en les últimes dècades.

: Valencià

- Advertisement -
- Publicitat -GVA_CEICE

Segueix-nos

12,705FansLike
978FollowersFollow
2,458FollowersFollow

També és notícia

- Publicitat -Vila-real
- Publicitat -DipCas
- Publicitat -onda
- Publicitat -Brobit

Notícies relacionades

Troben a Petrer el cadàver d’un home desaparegut a Ontinyent

Han trobat el cos sense vida del desaparegut en una séquia amb aigua en la partida de Santa Bàrbara de Petrer.

Pedro Sánchez descarta un nou confinament per a tota Espanya

Tot i que hi ha matisat que "no es pot tancar cap porta."

Gent Gran organitza tallers virtuals d’envelliment actiu en Castelló

La Regidoria estudia recuperar la presencialitat dels cursos de cara a 2021 si la situació epidemiològica ho permet.

La Diputació de Castelló activarà el 15 d’octubre una nova edició del programa Castelló Sènior

El termini d'inscripcions per al programa estarà obert entre el 15 i el 30 d'octubre de 2020, amb un total de 10.000 places disponibles que s'estructuren en 3 programes vacacionals.

Busquen casa per a 96 gats despres de desnonar al seu amo a Gandia

Protectores d'animals i l'Ajuntament de Gandia busquen una llar per a 96 gats que han hagut de ser acollits després del desnonament del seu amo, que convivia amb tots ells en un pis.
- Advertisement -

: Valencià