Per què el Dia contra la Violència de Gènere és el 25 de novembre

L'assassinat de les germanes Mirabal en 1960 és l'origen de la celebració del 25N com a Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra les Dones.

Des de l’any 1981 es commemora cada 25 de novembre el Dia contra la Violència de Gènere.

L’origen de la celebració és l’assassinat de tres activistes polítiques dominicanes el 25 de novembre de 1960, les germanes Mirabal.

Minerva, Pàtria i María Teresa Mirabal, eren tres germanes de la República Dominicana assassinades el 25 de novembre de 1960 per ordre del dictador Rafael Leónidas Trujillo, del qual eren opositores.

En 1999, l’ONU es va sumar a la jornada reivindicativa i va declarar cada 25 de novembre Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones, en honor a les germanes Mirabal.

El 25 de novembre de 1960, els cossos de les germanes Mirabal eren trobats, destrossats, a l’interior d’un jeep afonat en un barranc, en Salcedo, al nord-est de la República Dominicana. L’assassinat de les germanes Mirabal, conegudes com “les papallones”, va ser un dels detonants de la caiguda de Trujillo.

“Si em maten, trauré els braços de la tomba i seré més forta”, va dir en més d’una ocasió, Minerva Mirabal, la més activa de les tres papallones.

D’esta forma, les germanes Mirabal, s’han convertit en un símbol de la lluita contra la violència de gènere, el masclisme, la violència sexual, el tràfic de dones i l’assetjament.

CatalanSpanish