18.7 C
Valencia

Per un patriotisme liberal i responsable

- Publicitat -AVL
- Publicitat -

Els valencians celebrem el nostre 9 d’Octubre amb l’orgull de pertànyer a una nacionalitat històrica que naix i es conforma a partir de la Conquesta d’En Jaume I a l’any 1238. La conseqüent formació del Regne de València, amb les seues lleis (els Furs) i les seues institucions (Generalitat, Corts…) a poc a poc anirien consolidant una forta estructura política pròpia. Eixa estructura política va permetre un cert marc favorable de llibertats que propiciaria que València prosperara social, cultural i econòmicament com mai ho havia fet (Segle d’Or, XV).

Però la Guerra de Succesió que acabaria amb el Decret de Nova Planta (1707) i la brutal centralització posterior, suposà un colp enorme a nivell polític, econòmic i cultural per al Regne de València. Des de llavors, tot el nostre esdevenir ha estat sotmés als criteris foranis provinents del centre peninsular. La manca de lideratge polític territorial, l’intent progressiu i permanent d’assimilació cultural o la pèrdua d’autoestima col.lectiva fruit de segles de dominació, són sols algunes de les conseqüències de l’absència d’autonomia política que hem patit.

- Publicitat -

Només amb la creació del Estat Autonòmic ja en democràcia, València ha pogut recuperar parcialment la seua autonomia. És cert que l’Estat Autonòmic ens ha permés d’alguna manera, reviscolar la nostra cultura i recuperar algunes de les nostres institucions entre d’altres coses. I dic, d’alguna manera, perquè la nostra cultura segueix estant legal i socialment marginada, les nostres institucions no estan completament desenvolupades i la autonomia ha estat governada fins ara per partits amb seu a Madrid, per lo que moltes decisions preses (el control i absorció de Bancaixa per Caja Madrid, el tancament de Canal 9, l’Estatut i Dret Civil…) han sigut ordenades des de fora en contra de la voluntat majoritària dels valencians.

Tot i això, sembla que la societat valenciana roman políticament anestesiada, sense adonar-se de la importància d’agafar les regnes del nostre futur i de que gran part de la nostra prosperitat dependrà de la fortaleça del nostre autogovern.

- Publicitat -

De fet, hi prou consens acadèmic respecte a que les estructures polítiques descentralitzades gaudeixen d’una major eficiència de govern.  Per lo tant, és crucial estar dotat d’un marc d’autogovern ampli que ens siga favorable i ens genere sinèrgies i avantatges per afrontar els desafiaments d’un món global.

Per això, cal reforçar la idea de l’autogovern valencià associada als valors transversals de llibertat, benestar i progrés per a la nostra terra, que conjugat amb una mentalitat moderna, oberta i integradora, cree un marc de convivència positiu i saludable on tots ens puguem identificar i sentir-nos còmodes.

- Publicitat -

El món ha canviat molt i la societat valenciana és ara molt més complexa i diversa que fa 50 o 100 anys. Així que hem de reivindicar un patriotisme liberal i responsable, que aposte per crear riquesa i prosperitat, que assegure i garantitze els drets, les llibertats i la igualtat d’oportunitats per a tots els valencians i alhora actue amb la responsabilitat de vetllar pel patrimoni que ens ha sigut llegat pels nostres avantpassats (entorn, paisatge, monuments, art, llengua, cultura…).

Davant d’aquells que volen predicar un patriotisme infantiloide i de confrontació, anclat en els sentiments i les banderes, i de caire supremacista i excloent i amb clars impulsos recentralitzadors, nosaltres hem de contrarrestar-ho predicant un patriotisme bassat en la llibertat i la responsabilitat, reclamant un autogovern fort i ambiciós que ens faça resorgir com a Poble.

Albert Sarrió és secretari general de Demòcrates Valencians

: Valencià

- Publicitat -
- Advertisement -
- Publicitat -Borriana_Calistenia 9octubreGVA DiVal

Segueix-nos

13,018FansLike
978FollowersFollow
2,458FollowersFollow

També és notícia

- Publicitat -Tomatadepenjar
- Publicitat -Castelló_Alternatives
- Publicitat -Borriana_Calistenia
- Publicitat -Brobit

Notícies relacionades

El nou Estat d’Alarma de Sánchez legitima les mesures anunciades per la Generalitat

El 'toc de queda' o la restricció de les reunions a sis persones coincideixen en les mesures ja adoptades per la Comunitat Valenciana.

Castelló passa el seu primer toc de queda des del 23-F

No s'han destacat incidents greus durant la primera nit de restricció de la mobilitat.

Benicarló lliura els Premis Literaris 2020 en un acte restringit per la pandèmia

L'Auditori Pedro Mercader ha acollit l'acte de lliurament dels Premis Literaris Ciutat de Benicarló 2020, l'esdeveniment cultural més important de l'any a Benicarló. A causa de la pandèmia, l'acte ha quedat restringit a les autoritats locals, guanyadors i patrocinadors.

Comerç comença els tràmits per a reformar la nau de pescateria del Mercat del Cabanyal

També es troba en procés de licitació la rehabilitació de la façana i de la coberta del mercat

El MUCC crea un nou itinerari històric sota el títol ‘Espais de Memòria’

La ruta recordarà els llocs clau del període comprés entre la Segona República i el final de la dictadura franquista
- Advertisement -

1 COMMENT

Comments are closed.

: Valencià