5:00 pm - Wednesday, 27 May 2020

Les pèrdues directes provisionals en cultius per la borrasca Gloria és d’uns 24 milions d’euros

- Publicidad -Reciplasa Vila-real

Cal esperar a veure l'evolució dels cultius i sumar els greus danys en infraestructures agràries.

- Publicitat -AVL
- Publicidad -Coronavirus Matriculació
- Publicidad -Escalante GVAMobilitat
- Publicidad -CastelloTributs CaixaOntinyent
- Publicidad -CoronavirusOnda mascarillas
- Publicidad -
Borriana

El més llegit

L’Ajuntament publica una recopilació dels articles periodístics de Carles Salvador

Vicent Pitarch, Lluís Meseguer i Jaume Garcia arrepleguen l'obra del mestre de Benassal divulgada en quatre diaris castellonencs.

Les Juntes de Districte exerciran el control en l’execució dels pressupostos participatius

La Comissió Permanent de Participació Ciutadana i les Juntes seran informades contínuament del compliment de les obres.

Troben ceràmiques en el Torrelló del Boverot d’Almassora després de 16 anys

Trobades noves restes de ceràmica i ossos en el jaciment del Torrelló d'Almassora. Les excavacions permetran datar amb exactitud la construcció de la muralla que envolta l'assentament.

La llista dels morosos de la província de Castelló amb Hisenda

Aquesta es la llista de morosos publicada pel Ministeri d'Hisenda, hem triat només els que corresponen a la província de Castelló.

El balanç provisional de pèrdues que deixa la borrasca Gloria; en forma de gota freda, vent, pedra i neu, per al camp de la Comunitat Valenciana és d’una quantitat que ronda els 24 milions d’euros, segons la primera estimació de LA UNIÓ de Llauradors. En la primera fase del temporal els principals danys es van donar pels efectes del vent i en la segona sobretot per la calamarsa que ha afectat nombroses zones del nostre territori, encara que de manera desigual.

Els danys són generalitzats en tot el territori, però amb major incidència sens dubte a les comarques centrals i sobretot a la Ribera Alta i Baixa. A part dels cultius, les principals pèrdues es donaran en infraestructures agràries com els hivernacles que han patit les conseqüències en les seues estructures i en malles i plàstics, i també en els camins, sistemes de reg, trencament de naus, escorxadors o granges, marges o arrossegament de terres, on les valoracions poden ser molt elevades.

En moltes zones de l’interior de Castelló existeixen a hores d’ara encara greus dificultats per la neu per a accedir als masos i a les granges amb el consegüent problema per a alimentar als animals, pel que LA UNIÓ reclama que s’augmenten els esforços necessaris per a normalitzar la situació i s’incremente la maquinària pesant per a accedir a les zones incomunicades. També es detecta un augment en les despeses de calefacció de les granges i continus talls en el subministrament elèctric i telefònic.

El cultiu dels cítrics, ja en la seua segona part de la campanya, és el més afectat amb més de 17 milions d’euros per danys en quantitat i en qualitat, perquè entre un 20% o 25% de la collita pendent de recol·lectar s’ha pogut veure danyada en major o menor mesura, a conseqüència del vent per caiguda o ramejat o per efecte de la calamarsa.

Encara que la incidència és generalitzada, el percentatge dependrà de cada terme municipal i fins i tot parcel·la. Caldrà tindre en compte també possibles danys per inundació segons l’evolució de la climatologia, en este cas serien problemes d’asfíxia radicular, podridura o aparició de fongs i fisiopaties en la pell del fruit. Afortunadament, la campanya citrícola va molt avançada i a més la calamarsa en moltes zones anava acompanyada d’abundant aigua, la qual cosa ha minimitzat els danys.

L’altre cultiu més afectat és el de les hortalisses d’hivern, sobretot la carxofa i les brescàs (com per exemple les cols) o creïlles i cebes acabades de plantar, amb més de 2,5 milions d’euros, i degut tant a la pedra com a l’asfíxia per inundació. La resta de pèrdues es dona en altres cultius també afectats com els vivers de plantes vives i ornamentals o l’alvocat, entre altres.

LA UNIÓ reclama una resposta adequada de les Administracions davant la gravetat del temporal i espera que no passe com amb les ajudes de la DANA de setembre, de les quals llauradors i ramaders afectats encara no saben res. En este sentit, demanarà que a part de les ajudes o exempcions fiscals i de la seguretat social que es puguen concedir s’incloguen en un possible paquet de subvencions les infraestructures agràries danyades.

Malgrat tots estos efectes negatius, el temporal de pluges és beneficiós en general perquè s’han recarregat aqüífers i embassaments, s’estalvia regs per als pròxims dies, es netegen els arbres davant possibles malalties o plagues i es regeneren les pastures per a alimentació animal, entre altres qüestions.

Per als cultius de secà són molt importants estes pluges com és el cas dels cereals i així mateix les temperatures baixes ho són per a vinya, olivar o fruiters, entre altres, perquè no ha arribat a gelar i els cultius acumulen d’esta manera les necessàries hores-fred en esta fase hivernal per a la seua correcta evolució posterior.

Esta publicació està disponible en : Valencià

Rovira

També te pot interessar

Últimes notícies

Castelló guarda el minut de silenci per les víctimes de la covid i se suma al dol de 10 dies

Municipis i entitats de tota la província s'han sumat este dimecres al minut de silenci per les víctimes de la covid-19. La imatge del respecte i el dolor per...

Dra. Medina: “L’atenció primària ja té una falta d’inversió històrica i ara amb la covid, no podem fer més amb el mateix”

Vuit associacions científiques de l'àmbit sanitari, representant a més de 10.000 professionals del sector, planten cara a l'enquistada situació de falta de...

El Ple aprova una modificació del PGOU per a l’obertura de la primera empresa de xampinyons de Vila-real

El canvi urbanístic farà possible que la Fundació Manantial, l'objectiu del qual és la inserció laboral de persones amb malaltia mental, instal·le la seua empresa agroalimentària a l'entorn de l'estació de tren.

Alacant comptarà des de l’11 de juny amb l’autocine més gran d’Europa

Està previst que òbriga al públic l'11 de juny en el recinte de Rabassa.

El PSPV-PSOE de Nules demana esclarir un suposat cobrament irregular d’activitats esportives

Els pagaments, que ascendeixen a més de 8.000 euros, s'haurien ingressat en el compte de l'empresa adjudicatària en lloc d'en el compte municipal.

Esta publicació està disponible en : Valencià