La Unió de Periodistes Valencians recorda que el dret a la informació no ha de dependre d’un contracte

La Unió de Periodistes Valencians, després de conéixer que la sentència del jutjat del Penal número 3 de València sobre les agressions patides per la fotoperiodista Provi Morillas a Petrés desestima l’acusació per impedir l’exercici d’un dret fonamental.

dret

La Unió de Periodistes Valencians, després de conéixer que la sentència del jutjat del Penal número 3 de València sobre les agressions patides per la fotoperiodista Provi Morillas a Petrés desestima l’acusació per impedir l’exercici d’un dret fonamental, manifesta que el respecte degut a les decisions judicials no impedeix opinar sobre la relació que sembla establir el text de la sentència entre la condició de treballador en plantilla d’un mitjà per tal de poder ser  titular del dret fonamental a la informació.

Segons es pot llegir en la sentència: “se sosté acusació pel tipus d’impedir l’exercici d’un dret fonamental, i això, atesa la condició de periodista de la Sra. Morillas qui estaria actuant, en el moment dels fets, en exercici com a periodista del dret a la informació. S’ha de desestimar aquesta pretensió.

De les proves practicades es desprén que no ha resultat acreditada aquesta condició per part de la Sra. Morillas. No s’ha aportat contracte, ni acreditació documental alguna dels quals es desprenga la relació professional amb el periòdic per al qual, segons va exposar, presta els seus serveis”.

Aquesta sentència deixa en evidència, encara més, la precarietat amb la qual treballen molts dels i les periodistes. A tots els perjudicis que patim els i les periodistes i fotoperiodistes (salaris baixos i flexibilització de les relacions laborals, entre més) ara se sumen la desprotecció que avala aquesta sentència. Considerem que aquest pronunciament judicial vulnera el dret a informar de periodistes i fotoperiodistes.

La Unió de Periodistes Valencians assenyala que el dret a la informació de la ciutadania i dels i les professionals de la informació, que recull l’article 20 de la Constitució Espanyola, ha d’estar garantit i respectat pels poders públics i mai supeditat a relacions laborals, sobretot davant la precarització del periodisme.

Publicitat