viernes, 29 marzo 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

El Peset reuneix 150 matrones per a analitzar els canvis en l’atenció al part

Quasi 150 matrones i matrones de la Comunitat Valenciana i EIR de l’especialitat s’han reunit aquest dijous en l’Hospital Universitari Doctor Peset en la VIII Jornada d’Actualització en Obstetrícia i Ginecologia per a Matrones, que organitza el Departament de Salut de València-Doctor Peset.

La jornada ha analitzat els canvis que ha experimentat en els últims anys el model tradicional d’atenció al part i al naixement encaminats a millorar la qualitat assistencial i a aconseguir que la dona viva d’una manera positiva aquesta experiència tan important en la seua vida.

“Les recomanacions basades en l’evidència apunten a un comunicat de baixa intervenció, segur i respectat, al foment de l’autonomia de la mare, a l’acompanyament i a la promoció de la lactància materna. El paper de les matrones és fonamental per a aconseguir que les dones se senten protagonistes durant el part i els nounats tinguen la millor rebuda possible”, ha assenyalat Francisco M. Dolz, gerent del Departament de Salut de València- Doctor Peset.

En aquest sentit, una de les taules redones de la jornada ha pretés ser un punt de consens i trobada entre professionals sanitaris i dones usuàries del sistema de salut sobre el Pla de Part.

També Ibone Olza, especialista en psiquiatria infantil i perinatal, ha exposat les alteracions neuro hormonals que produeix el part en la dona i la necessitat que les matrones aconseguisquen que aquests canvis psíquics es transformen en un mitjà per a empoderarlas.

Dolz ha estat acompanyat en la inauguració per Laura Fitera, directora de la Unitat Docent de Matrones de la Comunitat Valenciana, Maribel Castelló, vocal de matrones del CECOVACarmen Olcina, presidenta de l’Associació de Comares de la Comunitat Valenciana, i María José Julià, directora d’Infermeria d’Atenció Primària del Departament de Salut de València- Doctor Peset.

La VIII edició de la Jornada d’Actualització per a Matrones ha triat el lema “Matrones i dones, caminant juntes” per a destacar el paper que realitzen les matrones d’acompanyament a les dones en les diferents etapes de la seua vida.

A més, enguany s’ha cercat ampliar els coneixements dels especialistes en infermeria obstètrica-ginecològica en l’àmbit multidisciplinari perquè puguen seguir recolzant els drets de la dona en temes tan importants com la prevenció i detecció de la mutilació genital femenina (MGF), el duel perinatal, la sexualitat i la violència de gènere.

Per a açò s’ha comptat amb la participació d’experts com Felipe Hurtado, sexòleg del Centre de Salut Sexual i Reproductiva Font de Sant Luis, que ha explicat el ‘Protocol d’actuació sanitària davant la MGF‘ i l’atenció integral que es presta a les dones mutilades.

També s’han abordat els aspectes legals del dret a l’autonomia de la voluntat de la voluntat de la dona en el procés del part de la mà de María Antonia Fernández, matrona i advocada. La psicòloga Sara Jort ha abordat la importància i la funció de la matrona en una atenció sanitària basada en la calidesa i la qualitat en els casos de defunció del bebé en edat gestacional o en nàixer.

Per la seua banda, Pepa Vicente, infermera, sexòloga i presidenta de l’Associació Valenciana de Sexualitat i Parella, ha posat sobre la taula el tema de la violència sexual i la cultura de la violació per a assenyalar que canviar aquesta realitat passa perquè les matrones siguen capaces de mostrar nous models de masculinitat mitjançant una educació afectiva-sexual saludable.

Sobre aquest tema s’ha tornat a incidir en la taula redona ‘Violència de Gènere: detectar, denunciar i actuar’, en la qual han intervingut la Unitat d’Atenció a la Família i a la Dona de la Policia Nacional, psicòlegs, matrones i una tècnica de violència de gènere de la Direcció general de Salut Pública de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública.

Últimas noticias

Contenido relacionado