El Peset incorpora una nova tècnica d’hemodiàlisi

L'hospital públic valencià es converteix en el primer a aplicar aquest tipus d'hemodiafiltració més eficaç que millora l'estat del pacient.

L’Hospital Universitari Doctor Peset ha incorporat una nova tècnica d’hemodiàlisi per a persones amb malaltia renal terminal que permet l’eliminació d’un major nombre de toxines urèmiques i, per tant, realitza l’hemodiafiltració més eficaç que existeix en l’actualitat.

Aquesta tècnica, coneguda com a hemodiafiltració amb regeneració de l’ultrafiltrat mitjançant adsorció en resina, a més d’obtenir el màxim aclariment de petites i mitjanes molècules, permet també l’eliminació de les toxines que van unides a les proteïnes.

Rovira  

Precisament, aquesta última característica és la que no aconsegueixen altres tècniques d’hemodiàlisi sense eliminar al mateix temps les proteïnes (el que provocaria la desnutrició del pacient) i la que acosta més la tècnica utilitzada a l’Hospital Universitari Doctor Peset al funcionament natural del renyó.

“És la primera vegada que usem aquesta innovadora teràpia renal substitutiva en la Comunitat Valenciana. Actualment tenim 4 persones que estan rebent aquest tractament, la primera d’elles va començar fa 3 mesos i la tolerància està sent molt bona. Les característiques d’aquesta tècnica ens permeten millorar l’estat general del pacient renal i oferir la major qualitat que la tecnologia actual possibilita”, ha explicat Pablo Molina, nefròleg de l’Hospital Universitari Doctor Peset.

Aquest centre ha instal·lat 3 monitors amb capacitat de realitzar l’hemodiafiltració amb regeneració de l’ultrafiltrat mitjançant adsorció en resina. Aquests equips utilitzen un dialitzador amb doble cambra més un cartutx de resina en el qual el propi líquid ultrafiltrat del pacient és reinfós posteriorment al seu pas per la resina i després de ser depurat mitjançant el mecanisme absortiu.

“Encara que l’experiència clínica és encara limitada en tractar-se d’un tipus de teràpia renal substitutiva molt nova, sí que s’han descrit ja beneficis a curt termini per a les persones que la utilitzen. Tant des del Servei de Nefrologia com des de la Direcció de l’Hospital Universitari Doctor Peset estem apostant per la innovació a fi de millorar el pronòstic i la qualitat de vida dels nostres pacients”, ha assegurat Lluis Pallardó, cap de Servei de Nefrologia de l’Hospital Universitari Doctor Peset.

Aquest hospital públic valencià realitza el control directe de 64 pacients en hemodiàlisi, 21 d’ells amb hemodiàlisi domiciliària i 4 que reben teràpia amb la nova tècnica d’hemodiafiltració.

Quasi 7.000 pacients

Segons les dades de l’últim Registre de Malalts Renals de la Comunitat Valenciana que realitza la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, existeixen quasi 7.000 persones en el nostre territori amb malaltia renal terminal que estan sent sotmeses a tractament renal substitutiu (hemodiàlisi o diàlisi peritoneal o trasplantament renal), una xifra que no ha deixat de créixer en els últims 10 anys. Això suposa una taxa de 1.390 casos per milió de població.

La modalitat de tractament predominant és l’hemodiàlisi en hospital o centre (opció per al 50% de les persones amb malaltia renal terminal), seguida del trasplantament renal i de la diàlisi peritoneal.

Per províncies, el 55,9% de les persones en tractament renal substitutiu es concentren a la província de València, seguida per la d’Alacant (amb un 31,80%) i per Castelló (amb un 12,30%).

El perfil de la persona amb malaltia renal terminal és el d’un home (el 63% enfront del 37% de dones) de 60-70 anys d’edat, seguit pel grup d’homes de 70-80 anys i els de 50-60 anys d’edat.

PublicitatJuega Limpio Orihuela