El PIB registra un augment històric del 16,7% en el tercer trimestre i Espanya ix de la recessió

La taxa interanual de l'economia espanyola es contrau un 8,7%.

L’economia espanyola va abandonar la recessió en el tercer trimestre de l’any després de registrar un creixement del PIB del 16,7% entre juliol i setembre, el seu major avanç trimestral en la sèrie històrica que maneja l’Institut Nacional d’Estadística (INE) i que arranca en 1970. Fins ara, el major repunt trimestral del PIB corresponia al tercer trimestre de 1972, quan va pujar un 2,2%.

Amb el fort avanç del PIB en el tercer trimestre, una vegada finalitzat l’estat d’alarma, Espanya ix de la recessió tècnica en la qual va entrar en el segon trimestre de l’any després d’haver registrat dos trimestres consecutius en negatiu, amb caigudes de l’economia del 5,2% en el primer trimestre i del 17,8% en el segon.

L’avanç trimestral del PIB en el tercer trimestre, que l’INE haurà de confirmar el pròxim 23 de desembre, supera les previsions que manejava el Govern, que apuntava a un creixement trimestral de l’entorn del 13%. En tot cas, l’ascens no permet recuperar tot el perdut fins ara. El Govern preveu que la caiguda per al conjunt de l’any siga de l’11,2%.

En taxa interanual, el PIB del tercer trimestre es va contraure un 8,7%, enfront del descens del 21,5% del trimestre anterior. Es tracta del segon major reculada interanual de tota la sèrie després del registrat en el segon trimestre d’enguany.

La demanda nacional va restar 7,8 punts a la variació interanual del PIB en el tercer trimestre, taxa 11 punts superior a la del segon trimestre. Per part seua, la demanda externa va restar 0,9 punts, la qual cosa suposa 1,8 punts més que en el trimestre passat.

CatalanSpanish