martes, 23 abril 2024

Noticias de Castellón y provincia

Pilar Escuder: “Vull que la gent, amb el Vitol, recorde la Magdalena del 75 aniversari per allò què s’ha fet i no pels conflictes d’abans”

La regidora de Festes és conscient de la complexitat d'esta edició de la Magdalena i afirma acceptar les crítiques "jo seré la primera que avaluaré la Magdalena l'endemà que acabe i segur que trobaré moltes coses a millorar perquè això és una crítica constructiva i jo accepte qualsevol crítica constructiva"

La regidora arriba al despatx atrafegada, acompanyada del gerent del Patronat Municipal de Festes i la seua responsable de premsa i demana disculpes per un retard que sabem que és involuntari i que respon a una intensa agenda. Mentre ens preparem per a enregistrar l’entrevista, resol amb el responsable administratiu del Patronat temes de burocràcia festera alhora que mira el wsp que li mostra l’assessora. Bromeja amb la seua condició de multitasca i encara ens fa còmplices del seu bon humor abans de seure a la taula.

Pilar Escuder, la regidora de festes de Castelló, ha estat en centre, durant els últims mesos de polèmiques i sonades bronques polítiques importants arran de la no renovació de l’ens que coordinava les festes Magdaleneres, la Junta, i les seues aparicions defensant les decisions adoptades han generat fins i tot, opinions a favor i en contra al món fester. Ara afronta la recta final dels preparatius d’una Magdalena, la del 75 aniversari a la que també se li suma la tensió social i l’alarma generada pel coronavirus, amb els ‘bulos’ de possibles supressions d’actes festius, i per acabar-ho d’adobar, en les últimes hores el possible ‘plagi’ del Cartell Magdalener.

P: Regidora, com estan sent els preparatius de l’última setmana per l’inici de la Magdalena del 75 aniversari? Són com vosté imaginava? -Es pren uns segons però contesta amb contundència-

R: Sincerament sí, imaginava que hi hauria molta gent treballant, no sóc una il·lusa. Sabia que seria una punta de treball important. He format part del Consell Rector durant quatre anys i sabia el treball que hi ha. Però que el treball es tira endavant i que el que la gent espere ara mateixa, a una setmana de Magdalena és que faça bon temps!-somriu-

P: “Què faça bon temps…i que se’n vage el coronavirus! -la regidora somriu- Com es plantegen estes festes, hi ha alguna mesura de caràcter preventiu o de caràcter extraordinari?

R: Fins que Sanitat no ens advertisquen d’unes mesures o actuacions concretes nosaltres l’únic que podem demanar-li a la gent és seguir totes les recomanacions que ja s’han donat però en principi no ens plantegem res més perquè no tenim motius per a plantejar-nos res”

“NO,… PEL CORONAVIRUS, NO HI HA MASCARETES AMAGADES MÉS ENLLÀ DE LES QUE ES PUGUEN EMPRAR PEL ‘COSO MULTICOLOR’

P: Però supose que vosté haurà notat també eixa inquietud evident que hi ha, els ‘memes’ del coronavirus i la Magdalena volaven un poquet, no – Escuder apte un semblant seriós-

R: “Mira, la veritat és que jo quasi no mire ja les xarxes socials” -somriu- “hauràs de passar-me’ls a veure si m’enrisc” -bromeja- “però és que no et puc dir res més més enllà de què és normal que la gent parle però en principi cap mesura!

P: Ni hi ha mascaretes amagades perquè les festeres en un moment donat se les puguen posar?

R: “Segur que no més enllà de les que puguen utilitzar en el Coso multicolor” -Riem totes!-

P: Doncs anem en eixe programa de festes que conjuga, des del videomapeig amb l’espectacle de llums del 75 aniversari fins la tornada en el Pregó a algun d’eixos elements més tradicionals, Què és el que espere que la gent puga acollir amb més il·lusió?

R: “A veure jo crec que les festes del 75 aniversari han de mirar d’on venim i això es veu reflectit en el pregó, que jo crec que és un dels actes antropològics i costumistes més bonics de la història de la ciutat, i en eixe acte sí que hi haurà referències al que va ser el Pregó però més enllà d’això tindrem l’enfarolà amb una mirada de futur, de saber cap on volem anar. Bé, els aniversaris són moments de mirar enrere i mirar endavant i també somniar!

P: Bé, mirar enrere i també mirant endavant i canviar. Com creu que s’estan tenint en conter les conclusions del Congrés Magdalener en estes?

R: “Jo crec que les conclusions les tenim tots presents. Algunes es poden posar en marxa i s’estan posant i altres són somnis o són desitjos i que unes tindran més fàcil acceptació o més fàcil adaptació al voltant de la festa i unes altres no podran ser. Inclús pel model administratiu d’una gran ciutat!”

P: I parlant d’eixe model administratiu, en el finançament, cap a on creu que ha d’evolucionar eixe model de finançament pel que fa a les Gaiates? Ha d’evolucionar?

R: “Este tema va eixir en el Congrés del que parlàvem en dos sentits diferents: per una banda s’apuntava eixa necessitat que les gaiates foren independents i que tingueren una autonomia econòmica i per una altra es deia que calia reforçar el finançament de les gaiates. Ciutats com València o altres ciutats aposten perquè les associacions culturals tinguen un finançament públic però al mateix temps tinguen un finançament per part de la propi associació que ha de buscar els seus patrocinadors, les seues fonts d’ingressos. Ahí ha d’haver un model combinat que ham d’avançar cap a ell!”

“…NOMÉS HE PLANTEJAT UNA QÜESTIÓ DE FINANÇAMENT QUE VA EIXIR AL CONGRÉS MAGDALENER… DE FET, ESTE PATRONAT NO BAIXARÀ EN ABSOLUT LA SUBVENCIÓ DE LES GAIATES PER A L’EXERCICI 2020”

P: Un model combinat però que podria ressentir, tal vegada a la festa, almenys en alguns sectors, jo no sé si això per a alguns no podria veure’s com que s’està minant també la part de Gaiates?

R:”Bé, jo només he plantejat una qüestió que va eixir al congrés magdalener, de fet este patronat no baixarà en absolut la subvenció de les gaiates per a l’exercici 2020, és a dir que nosaltres continuem amb la mateixa idea i la mateixa tendència que és recolzar al màxim les Gaiates i per això cada una d’elles rebrà subvencions tant de forma directa com indirecta! Indirecta perquè també tenen la utilització del Palau de la festa de forma gratuïta. Tenen altres beneficis en pro d’afavorir la festa!”

P: Precisament en pro d’ afavorir la festa que vosté diu de vegades les coses s’han de deixar clares i per escrit, com les normes del pregó, però parlem ara d’altres actes que també han de tindre protocol, com ara l’eixida de la romeria de les canyes.. -la regidora dibuixa un mig somriure expectant, imaginant-se ja la pregunta, mentre la seua assessora de premsa, prudent, es manté discreta a l’altre costat de la taula- com serà enguany?

R: La processó de les canyes eixirà de l’ajuntament i l’alcaldessa rebrà a les autoritats i a la gent de Castelló que estarà en la plaça com tots els anys i d’ahí la comitiva arribarà fins a la cocatedral de Santa Maria.

Pilar Escuder, Regidora de festes. Magdalena 2020

P: Arribarà i entrarà?

R: “La persona que vulga entrar, entrarà i la persona que decidisque no entrar quedarà esperant en la porta. En el meu cas jo ja puc dir clarament que entraré perquè ho he fet tots els anys i per a mi comence la Romeria de les canyes! Eixirem de Santa Maria i les persones que no hagen volgut entrar i les persones que hagen entrat, lliurement, respectant totes les vessants, s’incorporaran i continuarem pel carrer Major, fins a Maria Agustina, de Maria Agustina per Palmeretes….”No hi haurà cap volta especial!” – bromeja amb ironia Escuder-

P: Parlant de coses especials, per vosté l’ofrena és molt especial i ahí sí que tenim algunes novetats, tenim la música, tenim eixa aposta per la reducció del plàstic, tenim ja els colors del tapís i què més tenim que es puga contar?

R: “La imatge que es formarà tant com vagen arribant els ofrenants no podem dir-la, evidentment, és una sorpreses però sí que hi ha dos persones encarregades de l’ofrena que són Pepe Ferrer i Lorena i ambdues em van dir: ‘hi ha una manera d’ofrenar molt bonica i els músics quan ofrenen algo ho fan en forma de música! i és de veres!, jo que he eixit molts anys com a presidenta de festes de carrer, sempre darrere de mi anava la Colla de Dolçainers i Tabaleters Castalia i no duien flors diuen música a l’ofrena! i m’ho van suggerir: este 75 aniversari ens encantaria si el pressupost donara que en grups, es poguera portar també música per ofrenar i l’ofrena serà bonica en eixe sentit!”

“JO ENTRARÉ A LA COCATEDRAL…QUI VULGA ENTRAR, ENTRARÀ (…) NO HI HAURÀ CAP VOLTA ESPECIAL”

P: I no es pot saber res d’eixe rosa, eixe, blanc i eixe grog de les flors què formaran? -Riu obertament enfront de la insistència-

R: “Els vestidors ho saben, és una proposta d’ells, bé al final el disseny ha sigut una combinació entre els vestidors i la comissió….bé, jo crec que entendre’s és el millor, no? S’han entés. I molt important també, que volíem fer una ofrena sense plàstics!”

P: És una festa Turística però l’impacte internacional es nota d’alguna manera?

R: “Jo sí que crec que es nota, a més la internacionalitat sens dubte la done també l’última part de la Magdalena amb totes les bandes internacionals. Bandes que després que passen per Castelló són ambaixadores de la ciutat perquè és un boca a boca. Jo conec gent que ha tornat a vindre perquè va vindre en un moment d’una banda o perquè algú d’una banda els ha dit com són les festes. A més per un estranger és molt fàcil gaudir de les festes, d’una manera oberta, s’integren! A més no ens n’adonem de les sinergies, però per exemple jo que durant molt temps en la universitat he estat en contacte amb Erasmus, els explique què és la Magdalena! i eixa gent se’n torna a sa casa i fan un impacte increïble de què és la Magdalena!”

P: Estes festes, a ningú se li escapa que van començar tenses, amb tot el que va passar amb la creació d’eixa comissió del 75 aniversari però ara creu que tots els partits polítics i col·lectius durant esta setmana de festes posaran per davant eixe “orgull de genealogia” per no entorpir la setmana de Magdalena amb comentaris o situacions poc desitjables?

R: -La Presidenta del Patronat bibuixa un ampli somriure i baixa la mirada abans de contestar- “Jo sempre dic que les festes són oci i l’oci, com deien els clàssics és el temps dedicat a les coses importants de la vida: estar en la gent, gaudir d’allò que estimes. Jo no crec!. Jo accepte les crítiques, però les crítiques deuen fer-se a posteriori! jo seré la primera que avaluaré la Magdalena l’endemà que acabe i segur que trobaré moltes coses a millorar perquè això és una crítica constructiva i jo accepte qualsevol crítica constructiva però les crítiques destructives no crec que duguen a cap lloc i menys en una setmana on la gent el que vol és gaudir!

P: Tot i això, com a política i com a castellonera, està vosté preparada per tot el que li puga caure esta setmana, que es promet intensa?

R: “Bé, segur!, sé que serà intensa!, jo estic preparada, a mi m’afecten poques coses excepte la falta de respecte!”

P: Per últim, supose que la regidora, i també en la seua part més personal i d’estima a les festes, té algun acte o alguna cosa que vol que isque especialment bé.

R: “Jo vull que isque tot com la gent de la comissió del 75 aniversari, que han segut persones castelloneres, persones valentes i que s’han ficat a treballar sense pensar en crítiques i pensant en Castelló i en la seua festa, que han segut persones que han passat desapercebudes. Voldrie que tot el que ells tenen al cap, isquera com ells tenen al cap. Això voldria! Voldrie que quan acabare el Vitol la gent recordara el 75 aniversari. “No -marca amb rotunditat- “No, pel que ha passat abans del 75 aniversari sinó pel 75 aniversari!”

Últimas noticias

Contenido relacionado