jueves, 28 marzo 2024

Noticias de Castellón y provincia

Les piscines comunitàries reclamen una normativa específica a Sanitat per a “relaxar” les normes d’ús

El president del Col·legi d'Administradors de Finques a la Comunitat Valenciana confia que a partir del 21 de juny existisca una Norma autonòmica que regule i aclarisca alguns conceptes "malentesos" respecte a la gestió de l'aforament en la comunitat de propietaris que estan endarrerint l'entrada en funcionament de gran part d'estes instal·lacions recreatives.

“Ni és obligatòria la contractació de cap empresa externa, ni de cap aplicació informàtica per a controlar l’aforament, però sí que s’ha de complir el que s’estableix i en el cas de les piscines comunitàries la ‘nova normalitat’ no varia respecte al que ja s’havia dit en les fases II i III. El que sí que permet a cada autonomia és establir normes autonòmiques i això és el que li demanen”. Amb esta afirmació, el president del Col·legi d’administradors de Finques a la Comunitat Valenciana, Sebastián Cucala Crespo, explica com la no apertura de moltes piscines en comunitats de veïns, és en molts casos deguda més a dubtes o interpretacions de com aplicar les mesures que a la impossibilitat o ni tan sols al cost que implica fer-ho.

De fet, fa pocs dies, el mateix Col·legi d’Administradors de Finques va remetre un comunicat als seus membres per aclarir possibles dubtes al respecte.

NOTA-ACLARATORIA-SOBRE-NORMA-USO-PISCINA-COMUNITARIA-1

A més, d’altra banda, el Consell General de Col·legis d’Aminsitradors de finques d’Espanya s’ha reunit este dimecres i confia que a partir del 21 de juny la finalització esperada de l’Estat d’Alarma puga permetre que les comunitats autònomes establisquen les seues pròpies normes i estes relaxen més les actuals mesures, encara que es preferiria evitar que hi hagés 17 reglamentacions diferents. “Intuïm que això serà així perquè si també hi ha una apertura turística, és lògic que així siga”, apunten.

Tot i això, Sebastián Cucala comenta a Actualitat Valenciana que moltes de les piscines comunitàries que no han obert encara “potser esperaven que les mesures anunciades este dimarts per la ‘nova normalitat’ tingueren algunes directrius més específiques en cas de les comunitats de propietaris i en este cas en especial de les piscines”.

Tanmateix cal recordar que les impossibilitats com la de la celebració de juntes de veïns nombroses, precisament en este escenari, i per a decidir mesures com les de l’apertura de piscines, desapareixeran a partir del dia 21, sempre que es respecten els distanciaments i les mesures de seguretat. Amb la qual cosa “els veïns podran reunir-se” per establir, si no ho han fet ja abans a través de consulta informal, la manera per a controlar l’aforament de les piscines recreatives i complir la norma que, de moment segueix sent la que marca l’Ordre SND/414/2020, de 16 de maig, en el seu capítol X, “a l’espera de què la Conselleria de Sanitat responga a la petició que ja se li va cursar des del Col·legi d’Administradors de relaxar les normes de les restriccions” .

BOE-A-2020-5088

LA ‘PICARESCA’ DE COBRAR PER COMPTAR

D’altra banda, respecte al control de l’aforament, el president del Col·legi recorda que “en cap lloc s’indica que haja d’haver-hi un agent extern o aplicació informàtica pel seu control sempre que es complisca el permés en cada cas”. De fet hi ha comunitats de propietaris no molt grans que han obert la piscina i de la mateixa manera que es reserven les pistes de pàdel o altres instal·lacions mitjançant un horari a la porta on la gent s’apunta, també ho han fet així i baix la responsabilitat dels mateixos veïns. Encara que això evidentment en un complex de 400 apartaments és inviable i sí que s’ha de contractar a personal, amb la qual cosa és possible que hi haja empreses de serveis o de socorrisme que hagen remés pressupost a les comunitats per oferir este nou servei”.

“en cap lloc s’indica que haja d’haver-hi un agent extern o una aplicació informàtica pel control de l’aforament de les piscines cominitàries privades sempre que es complisca el permés en cada cas”

“Som conscients que amb tantes informacions, i de vegades també per alguns titulars en mitjans de comunicació, s’ha oferit la impressió errònia de què era obligatòria eixa contractació”, afegeix Cucala.

Pel que fa a la cartelleria obligatòria per informar els usuaris de les normes que s’han de complir, esta i la intensificació de les mesures higièniques addicionals de desinfecció serien, inicialment, les úniques despeses extra en cas que foren els veïns qui es feren càrrec del control de les persones permeses.

Amb tot, l’estiu comença amb la perspectiva d’eixa tornada a la ‘nova normalitat’ i precisament un element buscat d’esta època són les piscines, i el seu ús, que han suposat en les últimes setmanes el maldecap de molts veïns i administradors de finques, que confien en el bon enteniment de la norma i una resposta específica i coherent de l’administració autonòmica competent, en este cas, Sanitat per a concretar fins a quin punt l’equilibri entre sensatesa i control sanitari farà diferent l’ús d’estos espais.

Últimas noticias

Contenido relacionado