El President del Govern Pedro Sánchez tria València per a presentar el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència de l’Economia Espanyola

Ximo Puig, President de la Generalitat, ha destacat la responsabilitat de la societat valenciana a l'hora de combatre la pandèmia del Coronavirus

128

Pedro Sánchez, President del Govern d’Espanya, ha presentat aquest matí en el Museu de les Arts i les Ciències el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència de l’Economia Espanyola. L’acte, que ha començat amb la intervenció del President de la Generalitat, Ximo Puig, ha comptat amb la presència de l’alcalde de València, Joan Ribó i la portaveu del Consell Mónica Oltra entre altres personalitats polítiques.

Ximo Puig ha volgut agrair al President que la ronda de presentacions per comunitats haja començat a València. Així mateix, ha aclarit que l’acord amb Europa s’ha convertit en el “Pla Marshall que tant esperàvem”, explicava el President. La societat valenciana ha treballat sobre la base de tres pilars fonamentals: “el consens, la serenitat i les aliances” que segons Puig tanta falta fa en la resta del territori espanyol que “ara mateix té tant de soroll”, la qual cosa ha resumit en “el trellat” de la societat valenciana.

Segons el discurs de Ximo Puig, el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, suposa l’entrada de la Comunitat Valenciana en una nova fase, una plena de canvis i transformacions derivades de la pandèmia. “Gràcies a aquest pla s’estima que en sis anys puguem arribar a crear 190.000 ocupacions noves“, ha dit el President. Per part seua, ha volgut destacar la importància d’alleugerir els processos perquè aqueix pla no tinga traves innecessàries: “no podem permetre que un projecte europeu de recuperació sense precedents es perda en la burocràcia”.

Ximo Puig, President de la Generalitat.

Quant a la gestió de la pandèmia derivada pel Coronavirus tan criticada per molts grups parlamentaris, Puig ha afirmat que “per a mi ha sigut un encert la cogovernança en la lluita contra la pandèmia, sobretot ara que estem davant una segona ona de la Covid-19”. El president ha acabat el seu discurs recordant que “Espanya pot alçar-se, més enllà d’himnes i banderes. És el moment del patriotisme cívic“, per tant, si Espanya pot, “la Comunitat Valenciana, podrà”.

Pedro Sánchez ha començat la seua intervenció recordant a Luís García Berlanga i la seua pel·lícula ‘benvingut Mrs. Marshall’ fent un símil amb l’oportunitat que té Espanya ara d'”apujar-se al carro” dels plans de la Unió Europea. “Aquesta vegada el cotxe de la recuperació l’ha posat Europa, no els Estats Units, i Espanya formarà part d’ell no com l’Espanya franquista”.

Tot seguit el President del Govern ha volgut destacar les mesures que ha portat el Govern durant la pandèmia amb la paralització dels desnonaments, les ajudes als autònoms o la implementació de l’Ingrés Mínim Vital. “Portem cinc grans acords en deu mesos de legislatura amb els grans agents socials i que són històrics: tres pròrrogues dels ERTO, el pacte per l’activació econòmica i la llei del treball a distància que és pionera”, ha destacat Sánchez.

El President ha aprofitat l’ocasió per a fer una reflexió a la població: “La Covid 19 no entén de fronteres, només la consciència col·lectiva podrà lluitar contra el virus. Ja vam véncer a la primera ona i des de fa unes setmanes estem combatent la segona. A causa de les diferents característiques de la situació de la pandèmia, les mesures també han de ser concordes a aqueixes característiques” referint-se a les elevades dades de contagi i el no confinament domiciliari. Gràcies a l’avaluació comuna, amb els indicadors europeus de la pandèmia, i la cogovernança i l’empare legal de l'”estat d’alarma”, el President ha recordat que Espanya pot lluitar.

“Estic convençut que tornarem a doblegar la corba com ja ho vam fer en la primera ona”. La meta és de 25 contagis per cada 100.000 habitants, no obstant això, els experts estimen que encara són necessaris sis mesos per a passar la fase més greu de la pandèmia. Per això mateix s’han traslladat fins a València, per a iniciar el full de ruta de com serà el “futur d’Espanya” i de pal·liar les dues crisis derivades de la sanitària, “la social i l’econòmica”.

L’Espanya del futur

Pedro Sánchez ha destacat durant la presentació del pla de recuperació l’Espanya cap a la qual vol encaminar les polítiques dels pròxims anys el model dels quals seguirà molts dels passos que la Comunitat Valenciana ja ha donat. Com per exemple, dissenyant una estratègia contra el canvi climàtic que València ja fa anys que combat, buscant una societat verda. Els pressupostos, que tenen previst aprovar-se abans que acabe l’any, tindran com a objectiu potenciar la digitalització i la igualtat entre homes i dones on Sánchez ha destacat la labor de l’Espai Lidera en la Comunitat i que els servirà de guia per a encaminar les polítiques nacionals. A més, “l’Espanya del futur ha de ser una nació cohesionada i inclusiva, que cuide la transició ecològica i que tinga com a gran objectiu assentar l’educació”. Per a això ha anunciat la dotació més gran de la història en beques i potenciació de la formació professional.